България експулсира висш руски духовник заради шпионаж

ТОП НОВИНИ

Българските власти решиха да изгонят от страната предстоятеля на Руската православна църква в София архимандрит Васиан, пише ТАСС.

„[Българските власти] сметнаха, че отец Васиан представлява заплаха за националната сигурност“, посочиха руските дипломати. След непредизвиканата инвазия в Украйна през февруари 2022 година шпионският състав на Руската федерация у нас намаля драстично.

Швеция експулсира петима руски дипломати

Българските власти се опитват да ограничат зловредното влияние на Москва, защитавайки националната сигурност. Кремъл от дълго време провежда хибридна война срещу България, а наскоро без причина ни обяви и за неприятелска държава.

Според източници на „Фактор“, заедно с Васиан е експулсиран още един духовник, както и журналист от „Российская газета“. Това е станало със санкция на шефа на ДАНС – заради шпионаж в полза на Русия. 

Двамата духовници, обявени за персона нон грата, са граждани на Беларус но принадлежат към московската патриаршия, оглавявана от Кирил Гундяев.

„Възмутени сме от факта и формата на взетото от българската страна решение. Очевидно е, че сегашното ръководство на България си е поставило задачата да разруши не само обществено-политическите, културните и хуманитарните връзки между нашите държави, но и да скъса отношенията между сестринските Руска и Българска православни църкви и да озлоби руския и българския народи един срещу друг. Особено показателно е, че тази стъпка беше направена на празника Рождество на Пресвета Богородица – свещен и чист ден за вярващите на Руската православна църква“, коментираха от Руското посолство.

/новини бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *