Председателят на Общинския съвет Благоевград, Радослав Тасков, присъства на представянето на новата високотехнологична апаратура, която ще бъде използвана за лечение на пациенти в СБАЛО „Св. Мина“ 

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ БЛАГОЕВГРАД ТОП НОВИНИ

Председателят на Общински съвет Благоевград, Радослав Тасков, и общински съветници бяха сред официалните гости по време на церемонията по представянето на новата високотехнологична апаратура, която ще бъде използвана за лечение на пациенти в СБАЛО „Св. Мина“ в Благоевград.

Линейният ускорител е последно поколение, произведен през 2023 г. от лидера в производството на линейни ускорители „Вариан Медикал Системс“, САЩ.

Новият медицински апарат ще осигури възможност пациентите с онкологични заболявания от област Благоевград и съседните области да получат високо качество на лъчелечение. При работа с апарата се използва нова технология за проследяване на тумори в реално време и възможности за управление на движението, подобрявайки както безопасността, така и комфорта на пациентите, като се защитават здравите тъкани с точност под милиметъра. Тази система позволява раковите тъкани да бъдат обработени с високоенергийни лъчи, а здравите органи наоколо да бъдат напълно защитени. 

Д-р Теодор Велчев, управител на болницата изтъкна, че тази апаратура ще превърне лечебното заведение в модерен център за лечение, какъвто няма в Югозападна България.

Кметът на Благоевград, Илко Стоянов, каза, че развитието на общинското здравеопазване е от първостепенно значение и с помощта на Общински съвет са успели да допринесат това да се случи.

Отслужен бе и водосвет от Негово високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим и свещеници от храм „Въведение Богородично“ – Благоевград.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *