Протестиращи земеделци се заканиха: Не знаят каква буря се задава от този вятър, който посяха

България

Започнаха протестите на земеделските производители заради отпадането на забраната за внос на зърно от Украйна. Протестните действия в цялата страна включват блокади на гранични пунктове и главни пътища. Недоволството утре ще достигне до София и Министерския съвет. 

Земеделският протест в Добричко обхваща 4 места – на граничните пунктове Дуранкулак и Кардам, кръговото кръстовище на Балчик и пътят за Силистра в село Карапелит.  Протестиращите са единни в настояването си да се преустанови политиката на българската държава към унищожение на българското производство. 

Един от най-пострадалите сектори в земеделието е животновъдството, споделиха представители от бранша. Галин Великов – представител на Обединението на овцевъдите и козевъдите, се оплака пред БНР, че изкупната цена, която дават преработвателите, убива сектора: „Тази година цената на млякото падна на 50 ст. за литър краве мляко и 1,60 лв. за литър овче. Има мандри, които отказват да работят със свежо овче мляко, тъй като са заявили, че ще работят със сухо мляко, внос от Украйна. Исканията ни са да се спре нерегламентираният внос на сухо мляко от Украйна, както и на пчелен мед и свежо мляко“, подчерта Великов. По думите му стандартите в Украйна не отговарят на европейските. Отрасълът е толкова занемарен, че не знам дали тази година ще има отрасъл „Животновъдство“, ако продължава така, заяви друг от протестиращите. Той подчерта, че е представител на 4 области, които имат 15 000 овце. Една трета от тях тази година ще отидат за продажба, предупреди той. 

Забравени сме от Господ, каза Станимир Симеонов, който също е животновъд. Той подчерта, че дават всичко събрано, за да оцелеят животните. Председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова определи като дипломатически скандал поведението на България предвид борбата, която тя води доскоро, заедно с Полша, Румъния, Унгария и Словакия за забрана на вноса на украинската селскостопанска продукция. „Загубихме тази подкрепа на останалите 4 държави. Това е предателство и към българския народ, и към държавите, с които имаме едни и същи искания спрямо ЕС. Основното искане е да бъде наложена национална забрана за спиране на вноса от Украйна на чувствителни за България селскостопански стоки. Този списък беше доста семпъл на предната забрана. Искаме да бъде добавено сухо мляко и нерафинирано слънчогледово олио – неща, които стресират пазара и упражняват натиск върху българското производство“, посочи тя. 

Сектор „Селско стопанство“ не е политическа формация и няма никакви политически искания, категорична бе Жекова. Димитър Мачуганов – земеделски производител от Ловеч и бивш председател на Асоциацията на зърнопроизводителите, бе категоричен: „Отстояваме правото си да работим и да съществуваме в нашата държава. Ще отстояваме докрай, докато не постигнем минимум исканията, които сме предложили на правителството“. Той определи като безпрецедентно обединението в сектора: „Не знаят каква буря се задава от този вятър, който посяха“. По думите му винаги има решение, ако има здрав разум на масата за преговори. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *