Установиха самоличността на децата, дишали райски газ в Русе

България

Те са закупили флакон с диазотен оксид от 17-годишно лице

Проверката по случая с видеоклипа, на който са заснети деца, които дишат райски газ в Русе, е в заключителна фаза. Установена е самоличността на всички осем непълнолетни, съобщиха от Русенската окръжна прокуратура. 

Видеоклипът бе разпространен в социалните мрежи преди няколко дни. След медийна публикация по случая, прокуратурата се самосезира.

Непълнолетните са на възраст между 15 и 17 години и са ученици в различни учебни заведения в Русе. Те са закупили флакон с диазотен оксид (райски газ) за сумата от 50 лв. от 17-годишно лице, с което се свързали чрез личните си профили в една от социалните мрежи.

При проверката като притежание на трима души, един от които е непълнолетен, са установени и задържани 114 флакона с райски газ с вместимост 640 милилитра и 360 патрона за пълнене на балони. Те ще бъдат предадени на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Русе, след като разследването приключи. 

ДЕЦА ДИШАТ РАЙСКИ ГАЗ ОТ БАЛОНИ: Какви са рисковете за здравето?

На едно от пълнолетните лица от държавни здравни инспектори от РЗИ в Русе е съставен акт, който е подписан без възражения. За другото пълнолетно лице информацията е предадена на представител на РЗИ, като предстои да бъде извършена преценка от тяхна страна относно ангажирането на административно-наказателната му отговорност. 
На непълнолетното лице, препродало райския газ на осемте деца, съгласно Закона за здравето, не може да му бъде търсена отговорност.

От Прокуратурата информират, че Областната дирекция на МВР ще изпрати доклад по случая до Държавната агенция за закрила на детето, както и до общинския отдел „Социални дейности“ – за установеното поведение на всяко от непълнолетните лица.

„Това са органите, които ще преценяват необходимостта и възможността от предприемане на съответни мерки. В Община Русе този отдел е отговорен за организирането и изпълнението на общинската програма за закрила на детето, съвместно с дирекция „Социално подпомагане“, и има водеща роля в дейността на комисията за детето“, обясняват от прокуратурата.

Д-р Сибила Маринова, реаниматор: Райският газ е отровен

Оттам уточняват, че досега не са установени данни за извършено престъпление от общ характер.

„Окръжна прокуратура – Русе смята за важно да бъде отчетено, че тази проверка не би била възможна, ако не разполагаше с правомощията, дадени ѝ от Конституцията и Закона за съдебната власт по линия на „Общия надзор за законност“. Случаят бе проверен и изяснен от екип от полицаи и служители на РЗИ в Русе в изключително кратък срок – от два дни, едва след ангажиране на прокуратурата с казуса, като това не е прецедент в работата на прокурорите“, заявяват от прокуратурата. 

Деца дишат райски газ в центъра на Русе (ВИДЕО)

Оттам информират още, че от един флакон с вместимост 640 милилитра обичайно се зареждат с райски газ 80 балона. Цената на едро на флакона е от 28 до 32 лева, като се предлага свободно в интернет и в социалните мрежи. Цената на балон с райски газ е от 6,00 до 7,00 лева. Така продаден на дребно един флакон носи печалба от 480 до 560 лева. 

„Тази информация не съставлява „достатъчно данни“ по смисъла на Наказателно-процесуалния кодекс и не дава възможност да бъде образувано и проведено разследване за извършени данъчни престъпления, но Окръжната прокуратура в Русе я намира за достатъчна органите по приходите да инициират и извършат съответните проверки, за които имат необходимата компетентност“, заявяват от прокуратурата в Русе.

/нова бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *