Държавата създава експертна комисия, която да разследва щетите от наводненията в Бургаско

България

Утре българската държава в лицето на правителството ще създаде временна експертна комисия, която да извърши проверка на инфраструктурата в засегнатите от наводненията региони по Южното Черноморие. Това стана ясно от думите на премиера Николай Денков преди началото на правителственото заседание.

Той подчерта, че трябва да бъде направен задълбочен анализ за причините, довели до трагедията, както и да се предпримат такива действия, които в бъдеще ще ни позволят да бъдем по-подготвени като държава.

Председател на експертната комисия ще бъде заместник-министърът на околната среща и водите Петър Димитров. В комисията ще участват почти всички държавни институции и други ведомства, уточни още премиерът Денков.

Пари за пострадалите в Царево има! Държавата ще възстанови всичко, но хората няма как да върне

Като членове ще вземат участие представители от МОСВ, МРРБ, Министерство на земеделието, АПИ и други институции, както и представители на областната администрация на Бургас и от засегнатите общини. При необходимост председателят ще привлича за участие в работата и представители от други министерства и организации. В тридневен срок от издаване на заповедта съответните министри, ведомствата, областният управител и кметовете на засегнатите общини следва да уведомят комисията за своите представители. В 14-дневен срок от първото заседание комисията следва да представи доклад, с констатации и предложения за коригиращи действия, включително изменения на нормативната уредба. Контролът по изпълнение на заповедта ще осъществявам лично, обясни акад. Денков.

По думите на министър-председателя е необходим разговор в междуинституционални формати, а решенията трябва да бъдат взимани на базата на обективна и проверена информация.

Иначе днешното заседание на Министерския съвет започна с минута мълчание в памет на жертвите от наводнението в Царево.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *