След решение на ВАС: Свикват извънредно общо събрание за избор на Академичен съвет в ЮЗУ „Н. Рилски“

ТОП НОВИНИ

След 4 години дела, заведени от трима професори Върховният административен съд окончателно и без право на обжалване се произнесе, че Академичният съвет на ЮЗУ “ Н. Рилски“  е незаконен. Това провокира  извънредно насрочване на Общо събрание на университета на 13 септември от 10, 30 часа .

Поканата до членовете е изпратена от настоящия председател на общото събрание, зам. декана на Правно-историческия факултет, проф. д-р Габриела Белова, а в дневния ред има само една точка – избор на членове в състава на Академичния съвет. 

Припомняме ,че през 2019 година ексректорът проф. д. н. Иван Мирчев и бившите декани на Философския факултет проф. д-р Георги Апостолов и на Филологическия факултет проф. д-р Антони Стоилов бяха претенденти за ръководния пост, но   настоящият ректор проф. д-р Борислав Юруков бе преизбран за втори четиригодишен мандат начело на университета.  

Веднага след избора тримата заведоха дело, с което оспорваха легитимността на Академичния съвет, на общото събрание и на ректора.  Сагата продължи 4 години. Според магистратите е нямало яснота колко души са гласували, списъците с информация относно получаването на бюлетина срещу подпис не са били подписани от председателя на ОС, протоколчик или членовете на някои от комисиите.

Отделно броят на гласувалите за избор на членове на АС се различавал от този с протоколите от резултатите и т. н. 

/stuma.com, сн: архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *