Денков заяви, че отнемането на коли от пияни и дрогирани шофьори трябва да остане

ТОП НОВИНИ

Премиерът Николай Денков се обяви за оставане на мярката с отнемането на автомобили за пияни и дрогирани шофьори.

„Аз смятам, че трябва да остане, но това е в правомощията на НС. Отново казвам много ясно, няма никаква причина след употреба на алкохол да се обсъжда темата отново. Резултатите от кръвните изследвания за алкохол излизат много бързо“.

Работна група преглежда наредби и документи, за да види какво може да се направи на подзаконово ниво. Отделно е организирано закупуването на техника, която да ускори проверката на кръвните проби и изследванията по отношение на наркотиците.

„Нека да обърна внимание, че за концентрация на алкохол, тя се прави в момента, сравнително бързо, за няколко дни излизат резултатите, тъй като методът е един. А за наркотици методът е друг и съответно в момента се изисква повече време. Така че трябва да оборудваме 3 лаборатории, в момента работим на най-съвременно ниво. Това ще отнеме време заради процедурите. По отношение на обсъжданията дали трябва да се промени закона, виждаме , че след тези трагични събития, които се случват, всъщност обществената подкрепа за тези промени става все по голяма. Аз също смятам, че трябва да останем максимално строги, за да разберат българите, че няма смисъл да се убиваме сами по пътищата“.

По повод продължаващото напрежение между правителството и президента, премиерът отново призова да се спазва конституционното разделение на властите.

Всяка институция трябва да работи според това, което им е заложено като права и задължения. Нашето правителство изпълнява управленската си програма. Още веднъж ще повторя, аз не търся война с никого. На нас ни трябва спокойствие на правителството. Имам предвид спокойствие в политическия смисъл на думата, за да можем да си изпълним програмата и хората да почнат да живеят по-добре. Виждате колко проблеми има в държавата. Тези, които пречат да ги обсъждаме по същина – какво можем да направим по пътищата, как да намалим злоупотребата с алкохол и дрогираните шофьори по пътищата, ето това са проблемите , с които трябва да се занимава правителството“ .

По повод заявката на знакови фигури близки до президент да се инициира референдум дали да бъде променен националния празник, Денков отговори така.

„Нека това да бъде политическа дискусия, която да се проведе в НС. Там е мястото за тази дискусия. Аз многократно съм казвал, че подкрепям 24 май да бъде национален празник, защото това е символът, който ни води към бъдещето. Ако България имаше шанс за успех в бъдеще, това не е да се взира непрекъснато в миналото, а като стъпи здраво на основата, която е поставило миналото, да погледне в бъдещето и да види какво ще ни направи успешна нация. Ето, ще открием Алеята на книгата днес. Това е научното събитие тук, това, което ще направи България успешна.“

Какво показа проверката в „Пирогов“ по случая с детето на Мустафа Емин

Денков бе лаконичен относно скандала със съветника на военния министър Мустафа Емин:

„Във всяка една ситуация от този тип трябва да завърши успешно проверката , за да е ясно какви са фактите. не може на базата само в един фейсбук профил, на едно съобщение, да се правят крайни заключения и да се уволняват хора. Ако е вярно това, което пише в този пост, според мен съветникът трябва да си отиде. Но ако се окаже, че всъщност това е прикрита атака, която има други цели, бих оставил министъра сам да реши. „

Денков коментира информацията, че Държавният департамент на САЩ е одобрил предоставянето на бойни машини „Страйкър“ на България за над 1 млрд. лв. Без решение на българския парламент и на конгреса преговори не могат да започнат, посочи той.

„Всички сме убедени, че има спешна нужда от модернизация на армията и то с поглед отново в бъдещето. Това са сериозни финансови инвестиции, които трябва да бъдат полезни за страната десетки години напред. Така че предстоят преговори, за да се уточнят и техническите и финансови параметри, но те не биха могли да започнат без да има решение от една страна на парламента и от друга страна – на Конгреса в САЩ. Вече тези преговори могат да се проведат. Важното е, че имаме политическо съгласие. Имаме отделени финансови средства на всички основни елементи на българската отбрана“.

/бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *