Калин Стоянов: Васил Божков ще бъде задържан, когато кацне в България

България

Васил Божков ще бъде задържан, когато кацне в България. Това заяви вътрешният министър Калин Стоянов пред журналисти. 

Той потвърди, че МВР е запознато с връщането на бизнесмена у нас. 

„МВР ще изпълни задълженията си по закон. След като пристигне, той ще бъде приведен при съответния прокурор и ще се види дали ще се налага някаква мярка за неотклонение и така нататък“, отбеляза министър Стоянов.

Междувременно от СГП уточняват, че ако в действителност се върне, Гранична полиция би следвало да го задържи, с оглед на това, че лицето е обявено за издирване. Спрямо Божков има наложена мярка за задържане за срок до 72 часа. 

Васил Божков се щракна от самолет, идвал си в България

Относно убийството на Алексей Петров, Калин Стоянов уточни, че се работи по всички версии. И добави, че част от тях са: отмъщение или евентуално неуредени финансови отношения, посочи той. Все още няма заподозрени за покушението.

Вътрешният министър коментира и реакцията на Президентството за искането за отстраняване на главния секретар на МВР. 

„Все още нямаме официален отговор от страна на Радев. От позицията, която видях вчера от Президентството, оставам с убеждението, че Радев ще вземе своето решение, без да вземе под внимание всички случаи, които конкретно съм изброил в мотивираното искане до него. Става въпрос за случаи, при които има допуснати множество пропуски от страна на професионалното ръководство, в резултат на което са нарушени координацията, контролът и организацията на всички служби. Това са пропуски, които, ако не бяха допуснати, може би днес нямаше да сме тук заради загиналите полицаи, убиецът на Димитър от Цалапица щеше да е там, където му е мястото, а убитият психолог от София щеше да е жив”, посочи министърът. 

Президентът: Искането за отстраняване на главния секретар на МВР напълно се припокрива със записа на партийното събрание на ПП

Вътрешният министър присъства на откриването на плоча в памет на убитите, от автобус с мигранти в Бургас. „Днес отдаваме почит на двама доблестни служители на МВР, които изгубиха живота си, докато изпълняваха служебните си задължения. 2022 г. е най-трагична и мрачна в историята на вътрешното министерство. Грешки има и то от много хора. Неправилна комуникация и организация на дейността на всички ангажирани структури в борбата с нелегалната миграция. Ситуацията и към момента е изключително динамична. Само за последното денонощие имаме около 800 незаконни опита за преминаване на българката граница. В страната са задържани 80 бежанци. Правим всичко, което зависи от нас. Има много командировани служители. Опитвам да направя промяна”, обясни Стоянов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *