Отбелязваме Деня на бездомните животни

ДРУГИ ЛЮБОПИТНО

Тази събота, 19 август, отбелязваме Международния ден на бездомните животни, информира БТА. По инициатива на Международното дружество за правата на животните (ISAR), денят се чества от 1992г., в третата събота на август, като целта е да насочи общественото внимание към нерадостната съдба на бездомните и изоставените животни и ролята на собствениците на домашни любимци в предотвратяването на неконтролираното отглеждане и изхвърлянето им на улицата.

„Хората не трябва да подминават бездомните животни, а да проявяват грижа и да им помогнат, било то с храна или вода“, отбелязва д-р Надежда Мечева, ръководител на ветеринарната клиниката за бездомни животни на фондация „Четири лапи“ в Банкя. Фондацията има и две мобилни клиники, които обикалят страната и организират кампании за кастрация. 

В клиниката в Банкя, бездомните животни могат да бъдат лекувани безплатно, както и да бъдат кастрирани и ваксинирани, като клиниката има договор със Столичната община. 

Според закона, българските общините са отговорни за бездомните животни на тяхна територия. По думите на д-р Мечева, всяка община трябва да спазва националната програма за контрола върху популацията на безстопанствените животни и дава отчет за извършената дейност.

В началото на 2023г. Столична община организира кампания „БезДОМен или ДОМашен? Ключът е в теб“, за да насърчи осиновяването на животни от приюти и природозащитни организации.

Неотдавна фондация „Четири лапи“ представи онлайн платформа – „Академия за приюти“ за безплатно обучение, за да насърчи и улесни процеса по осиновявания на животни от приюти.

„Преди да си вземе домашно животно, човек трябва да подходи отговорно“, съветва д-р Мечева. Всяко животно изисква специфични грижи и осиновяването не трябва да бъде прибързано и импулсивно решение, допълва тя. Важно е да се осъзнае, че ангажиментът, който стопаните поемат за любимеца, е дългосрочен.

/бнр

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *