След огромните пожари: Шестима български студенти са блокирани на Хаваите

СВЯТ ТОП НОВИНИ

Шестима български студенти се намират в епицентъра на бедствието на Хаваите – град Лахайна, разказва NOVA. Tехните родители в продължение на дни не са знаели, дали децата им са добре. По думите им – не са получили и съдействие от МВнР.

Три дни Милен Кънчев няма връзка със сина си Христо, който е на студентска бригада в град Лахайна.

„Обърнах се към външно министерство. Отговорът беше – да изчакам 48 часа и да се обърна към районното управление и да го обявят за издирване”, каза Милен Кънчев.

Апокалипсис в рая: Опустошителните пожари превърнаха Хаваите в ад (ГАЛЕРИЯ)

Милен ни показва как на 10 август, в 16:37, е звънял на телефона на ситуационния център към МВнР. Разговорът е продължил точно 36 секунди. Милен така и не разбира защо да звъни на полицията във Варна.

„Ще кажа, че синът ми изчезна в Хавай и нямам връзка, това е на другия край на света, и моят районен тук ще тръгне да го търси? Странно”, чуди се Милен.

Синът му Христо работи в голям хотел с още петима българи.

„Първото съобщение беше, че има голям пожар в града. Нямат интернет и нямат ток”, разказа бащата.

Това се оказва и последното съобщение. Огънят стига на няколко стотин метра от хотела. След това Милен губи всякаква връзка със сина си. Докато на третия ден получава дълго чакания отговор.

„Само ми изпрати съобщение: Добре съм, всичко е наред, не се притеснявай. Нямаме ток, нямаме вода, нямаме интернет”, разказва Милен.

Джо Байдън обяви горските пожари в Хаваите за катастрофа

От МВнР не уточниха какви са били действията на Ситуационния център и как точно са помогнали на близките на студентите.

„Ситуационен център! На техния сайт с големи червени букви пише – точно за бедствия. Американците го обявяват за едно от най-големите бедствия в тяхната история! А нашите не го приемат за бедствие”, коментира Милен.

Семействата все още нямат и информация – дали студентите ще бъдат евакуирани и има ли как да се приберат в България.

/darik

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *