Денков на заседанието на МС: Готови са териториалните планове за районите на Стара Загора, Перник и Кюстендил(НА ЖИВО)

България ПОЛИТИКА

Днес Министерство на енергетиката и Министерство на регионалното развитие публикуваха дългоочакваните планове за териториално развитие на районите на Стара Загора, Перник и Кюстендил. Става дума за инвестиране на над 2 млрд. лева европейски средства и засяга съдбите на хиляди души у нас. Това каза в началото на редовното заседание на МС премиерът Николай Денков.

През следващите седмици тези планове ще бъдат обсъдени и по регионите и със социалните партньори, така че да се чуят всички предложения, да бъдат допълнени и до края на септември да бъдат изпратени в ЕК за обсъждане. Очакванията са до края на годината да бъдат приети, за да се стартират дейности и да започнат инвестициите, каза Денков.

Важно е да се отчете, че тези планове предвиждат редица мерки, свързани, не просто със запазване на работни места, а с развитие на регионите по най-съвременен, модерен, технологичен и икономически начин. Двете министерства през следващите години трябва да работят много тясно с Министерство на икономиката, Министерство на иновациите и растежа, за да бъдат привлечени инвеститори, а и също с Министерство на образованието и социалното министерство, за да може хората да бъдат подпомогнати в тяхната квалификация, да се адаптира образователната система с училищата, за да се реализират по най-добрия начин.

В плановете е предвидено да се развият съвременни технологии, свързани с производството, разпределението и използването на зелен водород, възможностите за производство на енергия от нови енергийни източници, които да допълват въглищните централи, възможности за привличане на инвеститори от съвсем ново поколение – производство на батерии, нови технологии, каквито у нас в момента няма.

Очаква се министрите да обсъдят спешната помощ по въздух. Преди дни премиерът Николай Денков увери, че България ще получи първия хеликоптер в началото на 2024 г.

Министерският съвет вече определи шест оперативни бази за спешна помощ по въздух. Съответно в летищата в София, Пловдив, Търговище, Сливен, Долна Митрополия и Габровница.

До момента страната ни е обучила около 90 лекари и медицински специалисти.

/бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *