Лихвите по лизинга на коли са се повишили двойно за година

ДРУГИ ЛЮБОПИТНО

Автоиндустрията се възстановява от шоковете на пандемията и войната в Украйна. Все повече се съкращават сроковете на доставка, а вносителите на автомобили у нас предлагат и отстъпки за нови коли.

„Чака се между 3 и 6 месеца колата да бъде произведена. Разбира се, ако клиентът е заинтересован да купи кола днес имаме и автомобили на склад, където времето за чакане е нула дни“, заяви Марио Де Мартино, изпълнителен директор на автомобилна компания.

„Към полугодието на 2023 на пазара в България с ръст от почти 18% спрямо същия период на миналата година в доставените нови автомобили в страната. Това се дължи и на много автомобили, които бяха поръчвани миналата година с дълги срокове на доставка, сега започнаха да пристигат реално и да се регистрират и новите собственици да си ги получават“, допълни Станислав Панчев, бранд директор в автомобилна компания. 

Ако сте решили да смените стария си автомобил с нов, то отстъпки има – най-много до 8%.

„Все още не се налага да се борим за клиентското внимание толкова, докато не сме изчистили всички чакащи доставки от предишни периоди. Те се получават от продажбите с отстъпки, тъй като цените нараснаха от производителя към нас, а пък към крайните клиенти почти не се промениха. Освен това продажбата на нов автомобил има съпътстващи разходи като застраховки, такси по регистрация. Една отстъпка от едни 5% да кажем е разумен начин да помогнеш на клиента да влезе в собственост“, коментира Васил Колчагов, търговски директор в автомобилна компания. 

Въпреки отстъпките лихвите по лизингите се повишават заради борбата с инфлацията на централните банки.

„Ако преди една година по време на автосалон София лихвените нива бяха между 1,8-2%, в момента са около 3,7 до 4%, което е нормално“, заяви Станислав Панчев, бранд директор в автомобилна компания.

В индустрията наблюдават и промяна в предпочитанията на клиентите.

„Пазарът като цяло се измества в посока на по-екологичните автомобили. Постепенно спада темпото в търсенето на модели с дизелови двигатели в последните 4 години – техният дял е спаднал към 25%, докато преди 4 години беше около 50%“, добави Васил Колчагов, търговски директор в автомобилна компания.

„Предвид правителствената политика да се стимулира развитието на инфраструктурата в България сега е точният момент да се инвестира в електромобил. Имаме коли, времето за изчакване е кратко“, каза още Марио Де Мартино, изпълнителен директор на автомобилна компания.

Каквато и кола да изберете, ако я купувате на лизинг можете да променяте условията впоследствие.

/бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *