Благоевградчани отбелязаха 120-годишнина от Илинденско-Преображенското въстание с поредица от събития(СНИМКИ)

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ БЛАГОЕВГРАД ТОП НОВИНИ

Точно в 21.00 ч. снощи площад „Македония“ бе озарен от светлината на 120 факли в чест на героите, дали живота си, за да може ние днес да живеем в свободна България!

Председателят на Общински съвет Благоевград Радослав Тасков и общински съветници бяха сред десетките жители и гости на града, които почетоха героите от национално-освободителното движение на българите в Македония и Одринско.

Много млади хора, с факла в ръка, вдигнаха гордо глави и с изпълнени с огън ръце и сърца, тръгнаха по централната улица на Благоевград, за да покажат, че сме силен български народ.

Илинденско-Преображенското въстание е ключов момент от борбата за националната самостоятелност на българския народ.

Председателят на Общински съвет г-н Тасков, положи цветя и сведе глава пред паметника на Пейо Яворов, на Тодор Александров, на Македоно-одринското опълчение, на Ичко Бойчев и Индже войвода и паметника на Гоце Делчев,

Поклон пред героизма на въстаниците!

Децата ни трябва да знаят и помнят, че всяка педя българска земя е отвоювана с кръвта на хиляди достойни българи.

Илинденско-Преображенското въстание избухва на 2 август (20 юли стар стил) и е въстание за освобождение на българското население в Македония и Одринска Тракия, останало след Освобождението на България (1878 г.) в пределите на Османската империя съгласно Берлинския договор.

Въстанието е организирано и ръководено от Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО).

Да живее България!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *