Без „последно сбогом”: Мъж беше кремиран по погрешка

България

От погребалната агенция обяснили, че траурният ритуал ще претърпи известни промени заради непредвидени обстоятелства

Мъж е бил кремиран по погрешка и без изричното съгласие на близките му, твърди дъщерята на покойника. От погребалната агенция ѝ съобщили, че траурният ритуал ще претърпи известни промени заради непредвидени обстоятелства.

Юлия Дончева не подозирала, че погребението на баща ѝ ще се препокрие със сюрреалистичен сюжет. „Аз не можах да си взема последно сбогом с баща си. Защото някой е решил да сложи трупа му не в камера, а в крематориум”, обяснява тя.

Когато разбрала за смъртта на баща си, жената звъннала на първата попаднала ѝ в интернет погребална агенция. Оттам ѝ обяснили, че ще я посети техен представител. „Дойде един мъж от агенцията и ми даде каталог с цените на ковчезите, които предлагат”, разясни Юлия.

Какво представлява новият начин на погребване – аквамация

Двамата уточнили всички подробности. „Единствено от любопитство попитах колко би струвала кремация и колко е стойността на нормалното погребение. Той тогава ме попита дали имаме гроб на баба и дядо, където може да бъде положен. Аз казах, че има такъв”, добавя жената

Погребалният агент и Дончева имали единствено устна договорка за подробностите и цената. „Около 2000 лева. И аз му дадох 700 лв., тъй като той каза, че трябва да оставя капаро. Въобще в мъката си, в стреса, който изживях, нито съм поискала някаква бележка, нито някакъв договор”, каза още тя. 

Часове преди насроченото погребение на баща ѝ, Дончева разбира за станалата грешка. За нея ѝ съобщава лично агентът, организирал погребението. „Обясни ми, че се е случило нещо необратимо. Каза: „Татко ти беше кремиран по погрешка”. Обясни ми, че са го объркали с друг Христо, на когото трябвало да бъде извършена кремация. Никой не е обърнал внимание и са изгорили баща ми”, допълни жената.

От ръководството на крематориума са категорични, че процедурата е спазена абсолютно стриктно. „Съжалявам за недоразумението, което се е получило. При нас тялото дойде за кремация с всички необходими документи”, каза управителят на „Крематориум Инвест” – Варна Кирил Стоянов.

От траурната агенция, чийто служител е мъжът, представил се на Дончева като Кристиян, обясниха, че са се съобразили с желанието на клиента си. Съжаляват за случилото се и не са поискали остатъка от сумата за погребението.

/нова тв

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *