Ще стане ли възможно тегленето на заплата от банкомат без такса?

ТОП НОВИНИ

С 36 милиона лева повече са събрали банките от такси и комисиони, сочат данните на БНБ към края на май в сравнение със същия период миналата година. Поскъпване има при 7 от 13-те най-често извършвани банкови операции, показа проверка на „По света и у нас“. 

Здравка Кръстева получава заплатата си по банков път, но не следи колко ѝ взима банката за теглене. Не смята и че превеждането на заплатите по този начин ще ограничи сивата икономика. Именно това обаче е мотивът на депутатите, които гласуваха на второ четене всички фирми със 100 и повече служители задължително да плащат възнагражденията по банков път. Парламентът прие и да не се плащат такси за обслужване и теглене от базисна сметка, в която постъпват трудовите възнаграждения.

„Винаги може по банка и кеш да се дадат отделно. Много искат после като изтегля пари, да им ги дам за други услуги. Тегля си от заплатата и който иска кеш, който иска по банков път. Трябва да има и двете опции според мен“, смята Здравка Кръстева.

Във вписаните текстове депутатите искат във всички пощенски клонове да се инсталират терминали, на които да може да се теглят заплати, пенсии, стипендии и социални обезщетения без такси, а банката също да не взима и при теглене от собствените ѝ банкомати. За Здравка обаче това и сега е така.

„Аз от банкомата, от който тегля, нищо не плащам. Нямам никаква удръжка“.

За да не плащат такси при теглене на пари на гише, работещите трябва да имат т. нар. базисна сметка или платежна сметка за основни операции. Тя се предлага и сега от банките. В предложението, което беше прието, се казва, че ще може да се тегли до една минимална работна заплата без такси.

„По директива банките са задължени да оферират такива сметки. И в момента банките имат изключително разнообразна гама от продукти, които в някои пакети включват определен брой операции, които са безплатни“, посочи финансистът Борис Петров.

„Всички ще си открием такава сметка и аз не мога да разбера, ако някой превежда по тази сметка не работна заплата, а от друго място пари, как банката ще определи кои пари са ми от работна заплата, че да не ми събират такси, кои не са. Парите нямат панделки. Това беше взето като решение на коляно в късните часове вчера или ранните часове днес, вече се обърках“, коментира финансовият журналист Петър Илиев.

От Асоциацията на банките заявиха за „По света и у нас“, че няма да коментират казуса, докато не се впишат промените в Държавен вестник. Остава неясно и как точно ще работят терминалите в пощенските клонове, от които ще може да се тегли до една минимална работна заплата без такси. Финансовият журналист Петър Илиев смята и че новото законово изискване ще накара банките да намерят механизъм за компенсиране.

„Те ще си го вземат от фирмите, от таксите за ПОС терминали и тогава фирмите ще го начислят в стойността на стоките. Ето така се прави инфлация. По този начин, с такива депутатски дивотии“.

Банковата статистика отчита и ръст в парите, които се събират от потребителите. Последните данни са към февруари и сочат, че е поскъпнало откриването на разплащателна сметка с близо 70 ст. в сравнение с миналата година.

„Ще видим наистина повишение на таксите в повечето случаи, за повечето операции. Обслужването на разплащателна сметка – т.нар. такси за поддръжка, също са нараснали с около 40 ст. Таксите за вътрешнобанкови преводи и междубанкови преводи – те също поскъпват със 70-80 стотинки“, каза финансовият анализатор Иван Стойков.

„В момента банките са в доста солидна ситуация заради повишаването на лихвените проценти, и това е основният приходоизточник на банките, който доминира около 70% от оперативните приходи на банките“ Борис Петров, финансист.

БНБ следи 25 от банковите операции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *