Бюджетната комисия изслушва Андрей Гюров и Петър Чобанов като кандидат-подуправители на БНБ

България ПОЛИТИКА

Андрей Гюров и Петър Чобанов ще бъдат изслушани в качеството им на кандидат – подуправители на БНБ на извънредно заседание на бюджетната комисия в парламента. Гюров и Чобанов са предложенията на вече избрания за втори мандат гуверньор Димитър Радев за постовете съответно на ръководител на управление „Емисионно“ за Гюров и на управление „Банково“ за Чобанов.

Андрей Гюров от „Продължаваме промяната – Демократична България“ бе номинация за управител на централната банка при предишната процедура, която не бе завършена, тъй като тогавашната политическа конюнктура не предполагаше стабилно управленско мнозинство. Гюров има опит в различни финансови институции в Европа и Съединените щати, според мотивите за настоящата му номинация от гуверньора Димитър Радев. Също така има дългогодишна преподавателска дейност.

С дълга практика като преподавател, но и с постове като министър на финансите и ръководител на Комисията за финансов надзор, е мотивирана номинацията на Петър Чобанов – настоящ депутат от ДПС, за ръководител на управление „Банково“.

И двете управления в момента се ръководят от подуправители с изтекъл мандат – съответно Калин Христов за „Емисионно“ и Нина Стоянова за „Банково“.

Гуверньорът Димитър Радев дълго време ръководи БНБ също в условията на изтекъл мандат, но миналата седмица с голяма подкрепа от парламента бе гласувано титулярното му място за втори мандат./бнр

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *