Димитър Радев беше избран отново за управител на БНБ

България ПОЛИТИКА

Досегашният управител на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев ще запази поста си след като беше преизбран за още един мандат. Това решиха депутатите с 155 гласа „за“, 67 „против“ и нула „ „въздържали се“. За поста Радев се състезаваше с предложения от „Възраждане“ финансист Любомир Христов. Христов получи подкрепата на 39 депутати.

Димитър Радев е избран за управител на Българската народна банка на 15 юли 2015 година и вече управлява осем години. Опитът на управляващите през миналата година да изберат нов управител се провали. Тогава кандидатите бяха двама – Андрей Гюров от „Продължаваме Промяната“ и Любомир Каримански от „Има такъв народ“. Гюров се отказа от състезанието след като се появи информация, че няма легитимна диплома за магистър. Каримански пък не получи достатъчно гласове в пленарна зала, за да бъде избран.

Димитър Радев сега е издигнат за втори мандат от ГЕРБ-СДС и подкрепен от ПП-ДБ. Той е магистър по финанси, работил е дълги години в Министерството на финансите, за периода от 1992 – 2001 г. неколкократно е заместник-министър на финансите. Заемал е и различни длъжности в МВФ. Ако бъде избран за втори мандат, ще стане най-дълго управлявалият БНБ.

Кандидатът на „Възраждане“ Любомир Христов също е известно име във финансовите среди. Доктор по икономика от УНСС, бивш главен икономист на БНБ, заемал различни постове в МВФ. Бил е изпълнителен директор на Централния депозитар и е работил в сферата на финансовите консултации.

И двамата кандидати за управител представиха концепции в бюджетна комисия през миналата седмица, според които България трябва да бъде приета в еврозоната, но докато Радев иска това да стане максимално бързо, Христов смята, че трябва да се изчака. От БСП оттеглиха своя кандидат за поста, защото смятат, че изборът е предначертан.

Според досега изнесената информация за подуправители на БНБ ще бъдат избрани Андрей Гюров от ПП-ДБ и Петър Чобанов от ДПС.

В момента в управителния съвет влизат освен управителя Радев,, също така тримата подуправители Калин Христов на управление „Емисионно“, Нина Стоянова на управление „Банково“, Радостин Миленков на управление „Банков надзор“ и трима члена – Людмила Елкова, Николай Неновски, Илия Лингорски.

Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС представи номинацията на Димитър Радев:

„В рамките на мандата на г-н Радев са изпълнени всички заложени цели при неговото избиране през 2015 г. Това се потвърждава с показателите на финансовата стабилност на банковия сектор, както и присъединяването на страната към Единния банков съвет и приемането ни в чакалнята за еврозоната“.

Кандидатурата на „Възраждане“ представи Деян Николов:

„За нас е огромна чест, че доктор Любомир Христов прие да бъде наш кандидат да бъде управител на БНБ. Смятам, че централната банка има нужда от обективен и независим управител който да брани българските интереси.“

„От мен ще чуете само добри неща за двамата кандидати относно опит и образование. Но ние няма да подкрепим избора от БСП по следните причини, управляващото общество наруши принципите на изборите, предварително беше обявен победителя, кому беше нужно да се обявява кой колко гласове е избран“, коментира номинацията Румен Гечев от „БСП за България“.

Радостин Василев, независим: „Няма да подкрепя номинацията на Димитър Радев, не заради качествата му, а заради това че е номинация на ГЕРБ.“

От „Има такъв народ“ отправиха критики към „Продължаваме Промяната“.

Тошко Йорданов, ИТН: „Асен Василев ще гледа тъжно като стане Гюров подуправител и му отрежат функциите, играете по свирката на ГЕРБ и ще ви резнат накрая.“

Според Георги Ганев от ПП-ДБ и двете номинации за управител на БНБ са достойни:

„От моя гледна точка като макроикономист, на който тясното му поле е парична политика, това което се случи в бюджетна комисия беше изключително позитивно, излязох с позитивни чувства. Добре проведена процедура с качествени кандидати“.

/бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *