Здравният министър: За бюджета за 2024 г. ще се боря за 15-20% увеличение на парите за Спешна помощ

ТОП НОВИНИ

Здравният министър Христо Хинков заяви пред bTV, че ще се бори за съществено увеличение на парите за Спешна помощ с 15-20% за бюджета за 2024 г.

„В този (б.р. сегашният) бюджет, който е за половин година, не се предвиждат пари за увеличения на заплатите за медиците от Спешната помощ, но миналата година е имало две увеличения. Това, което мога да направя до края на годината, е да ги прекатегоризираме заедно с Министерството на труда и социалната политика“, каза Христо Хинков.  

Той допълни, че така трудът им ще стане първа категория и това ще има даде възможност догодина да искат много по-високи пари.

Казусът „Майчин дом“

„Когато един човек започне да взима пари, които не е сънувал, че е можел да взима преди 10-15 г., той започва да се променя. Говоря за шефовете на някои болници, за т.нар. феодализация. Примерът с „Майчин дом“ е това“, заяви здравният министър.

Той допълни, че здравното министерство е извършило проверки в болницата.

Припомняме, че разследване на bTV показа, че за 2,5 г. директорът на „Майчин дом“ Иван Костов е получил 1 707 000 лв. по различни механизми според доклада на вътрешния одит на Министерството на здравеопазването.

„Последната проверка показва, че нивото на заплати е достигнало нивото от Колективния трудов договор. Има несправедливо разпределение на ДМС и това нещо ще се поправи. Имам разговори с изпълнителния директор. Но там проблемите са като че ли на лична основа и хората са скарани заради пари“, каза Христо Хинков.  

Той допълни, че този случай не е изолиран и че в страната има много други държавни болници, чиито директори взимат подобни пари.

„Изучавайки здравните системи в Европа и по света, стигнах до извода, че концептуалната ни здравна система наистина е добра. Тя отговаря на основните принципи, залегнали във водещите институции в света. Проблемът е много по-сложен, той е свързан с манталитет, обучение, с това че парите навлязоха много надълбоко в здравната система и объркаха много умове“, каза Хинков.

„За мен това е изключително странно решение, защото става въпрос за публично компрометирана личност. Не знам защо точно тази жена трябва да бъде предложена за шеф на Здравната каса“, така здравният министър коментира номинацията на Иванка Динева от ГЕРБ-СДС за шеф на НЗОК. По-късно тя оттегли кандидатурата си.

Хинков допълни, че до три месеца трябва да се реши въпросът с шефа на Здравната каса.

Националната детска болница

Здравният министър обясни, че в момента се подготвя строежа на Национална детска болница и работата по този проект не е спирала.

„Предполагам, че до две години и половина трябва да имаме такава болница. Вече има направено проучване, направен е подробен устройствен план, мястото е установено. Предстои да се направят действия с околната инфраструктура“, обясни Христо Хинков.

Медицинска помощ по въздух

„Девет въртолетни площадки се изграждат в момента, имаме 91 подготвени медици. До 2025 г. ще имаме шест хеликоптера, първият ще дойде през декември“, обясни здравният министър.

/бтв, сн: архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *