Президентството за войната в Украйна: Държавният глава смята, че е дълг на международната общност да положи усилия за мир посредством дипломацията

България ВОЙНАТА В УКРАЙНА ПОЛИТИКА

Позицията на държавния глава Румен Радев, че конфликтът между Русия и Украйна няма военно решение, е известна. Всеки ден от тази война води до жертви и разрушения, които не са в интерес не само на Русия и Украйна, а имат и тежки икономически, социални и политически последици за цяла Европа.

Това е позицията на президентството по отношение на войната в Украйна, след като украинското посолство в България отговори на Румен Радев по отношение на коментара му от вчера във връзка с войната. 

„Захранването на бойните действия с все повече оръжия увеличава риска от глобален военен сблъсък“, се казва още в позицията.

Отново се заявява, че трябва да се търси мир посредство дипломацията, а не чрез изпращане на нови траншове военна помощ. 

„Затова президентът Румен Радев счита, че дълг не само на пряко участващите във военните действия, а и на международната общност, е да положат системни усилия за деескалация и преустановяване на военните действия и търсене на реално мирно решение със средствата на дипломацията, основано на принципите и договореностите в рамките на ООН и международното право“, пише още от прессекретариата на държавния глава.

/focus-news.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *