Прокуратурата е уведомена по факс за производството срещу Борисов

България ПОЛИТИКА

Малко след като от МВР съобщиха, че тази сутрин в 10 часа прокуратурата е била уведомена за започнало в условията на неотложност  разследване срещу бившия премиер Бойко Борисов, от държавното обвинение съобщиха, че това е станало по факс, изпратен от разследващ полицай от Главната дирекция „Национална полиция“. Делото е за изнудване.

В уведомлението пише, че разследването е започнало с първо действие – разпит на свидетел и последвали претърсвания и изземвания.

Арестът не е по сигнал на Европрокуратурата

Сезирането на Софийската градска прокуратурата дава отговор на въпроса за ролята на Европейската прокуратурата..

Задържането на Бойко Борисов, пиарката му Севделина Арнаудова и бившия финансов министър Владислав Горанов не е по нейн сигнал, защото, ако беше –  компетнатата прокуратурата трябваше да е специаризираната.

По факс разследващият полицай от Национална полиция уведомява прокуратурата, че делото е започнало с  първо действие разпит на свидетел. Вече стана ясно, че това  е премиерът.  И след това е имало претърсвания и изземвания. Твърди се, че престъплението е извършено  в периода от 2014 – декември 2019 г. и се уведомява прокуратурата, че в срок до 24 часа са задържани –  „лицата Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова“.

„Уведомяването за образувано досъдебно производство от МВР, както и посочената в него правна квалификация, изключват компетентността по този случай на Европейската прокуратура, в какъвто смисъл бе разпространеното първоначално от пресцентъра на МВР съобщение“, коментират от държавното обвинение…и отбелязват, че към 12:30  ч. делото не е постъпило в Софийска градска прокуратура. 

От МВР пък твърдят, че вече 2 часа чакат да бъде определен наблюдаващ прокурор. И от двете зависи ще бъдат ли повдигнати обвинения на Борисов, Горанов и Арнаудова и ако бъдат – каква мярка за неотклонение ще им бъде определена.

По-рано днес адвокатът на Борисов – Менко Менков заяви, че досъдебното производство е по сигнал на „БОЕЦ“, съдържащ „милион нелепи неща“.

Вицепремиерът Асен Василев пък заяви, че производството е по сигнала на Васил Божков/БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *