„Надежда далеч от дома“ – Американският университет отбелязва Световния ден на бежанеца

КУЛТУРА и ТРАДИЦИИ ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД

На 25 юни, неделя, от 14:00 часа в спортната зала на Американския университет в България (АУБ) на кампуса на висшето училище в Благоевград ще се проведе събитие под мотото „Надежда далеч от дома“. Събитието ще отбележи Световния ден на бежанеца, 20 юни, който е проява на солидарност с хората, принудени да напуснат родните си домове. 

„И тази година с подкрепата на Върховния комисариат на ООН за бежанците в България Американският университет поема ролята на домакин при отбелязването на Световния ден на бежанеца в Благоевград“, посочва д-р Дейвид Еванс, президент на АУБ.

Ние сме многонационално висше училище, като сред нашите студенти има немалко хора от размирни региони. Ето защо сме толкова емоционално ангажирани с каузата на бежанците. За нас е чест да бъдем домакин на Световният ден на бежанеца“, допълни той. 

АУБ приветства участието на организациите и личностите, които проявяват солидарност и допринасят за социалното приобщаване на бежанците. Събитието „Надежда далеч от дома“ в Благоевград е празник, който събира хората и ги вдъхновява с веселие, сплотеност и добротворчество.

Програмата на 25 юни в АУБ включва: 

      14:00-15:30: Художествени изпълнения, изложба, работилници на бежанци, организации и членове на местната общност;

     15:30-17:00: Спортни дейности на открито: футбол, йога, рисуване с тебешир, развлекателна разходка из Благоевград.

Събитието има и благотворителен аспект, като ще набира средства в помощ на животните, пострадали от наводнението в Каховка, Украйна. Всеки посетител ще може да направи дарение за спасяване и осигуряване на храна за пострадалите животни.

Организациите, партньори и спонсори, които съдействат за успешното провеждане на празника, включват Върховния комисариат на ООН за бежанците, OSUN, Американския университет в България, Югозападния университет, Българския Червен кръст, Фондация „За нашите деца“, „Фондация за достъп до права“ и „Сдружение за неформално образование и предприемачество“. 

Събитието се организира с любезната подкрепа на Община Благоевград.

Честването на Световния ден на бежанеца „Надежда далеч от дома“ в АУБ в Благоевград е отворено за широката общественост: входът е свободен.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *