Андрей Ковачев се извини за липсата на категорична позиция на България в подкрепа на Киев

България ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЕВРОПА

Евродепутатът от Европейската народна партия Андрей Ковачев се извини пред министъра на отбраната на Украйна Олексий Резников за това, че президентът и правителството на България не заемат категорична позиция в защита на страната му. Министър Резников бе изслушан от комисията по външни работи и подкомисията по сигурност и отбрана в Европейския парламент.

Ковачев увери министър Резников, че по-голямата част от българския народ без съмнение подкрепя Украйна и нейните войници, които са българко, руско и украинско говорещи  и определи руския президент Владимир Путин като „военнопрестъпник“. 

Той допълни, че дезинформационната кампания на Русия, която изкарва Украйна агресор, а украинците – фашисти и нацисти, е много агресивна, но среща отпор. 

„Изпратил съм писма до вашите министри на отбраната, обърнете се към тях“ – така министър Резников отговори на въпроса на евродепутатката от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Елена Йончева дали преговаря с България, Словакия и Полша за руски бойни самолети и противовъздушни ракети. 

„След това започва бюрокрацията – казва ни се, че за лиценза отговаря министърът на икономиката, трябва специализирана комисия, а междувременно хората при нас умират. А ние просто искаме да закупим това оръжие“, подчерта той и отправи следния призив:

„В повечето случаи обаче ние дори не получаваме отговор. Така че, моля ви, апелирайте към вашите правителства и особено към тези, които са наполовина комунистически и пропутински – изкарайте хората на улицата и попитайте какво правят те за Украйна“.

За Италия, Испания и Гърция министър Резников каза, че трябва да конфискуват недвижимата собственост на руските чиновници, приближени до Путин, както и да затворят пристанищата си за тях./БНР, сн: БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *