Спането на включена светлина уврежда сърцето и предизвиква диабет

ДРУГИ ЛЮБОПИТНО

Затворете щорите, спуснете завесите и изгасете всички светлини преди лягане. Излагането дори на умерено околно осветление по време на нощния сън, в сравнение със спането в слабо осветена стая, уврежда сърдечносъдовата функция по време на сън и увеличава инсулиновата резистентност на следващата сутрин, съобщава ново проучване на „Northwestern Medicine“.

„Резултатите от това проучване показват, че само една нощ излагане на умерено стайно осветление по време на сън може да влоши регулацията на глюкозата и сърдечносъдовата система, които са рискови фактори за сърдечни заболявания, диабет и метаболитен синдром“, казва главният автор на проучването д-р Филис Зи, началник на отделението по медицина на съня в Медицинското училище на Северозападния университет „Файнберг“ и лекар от „Northwestern Medicine“. „Важно е хората да избягват или да сведат до минимум излагането на светлина по време на сън“.

Вече има доказателства, че излагането на светлина през деня повишава сърдечната честота чрез активиране на нервната система, която ускорява работата на сърцето и повишава бдителността за посрещане на предизвикателствата на деня.

„Нашите резултати показват, че подобен ефект е налице и при излагане на светлина по време на нощния сън“, казва Зи.

Изследването е публикувано на 14 март 2022 г. в PNAS.

Сърдечният ритъм се увеличава в светла стая и тялото не може да си почине правилно.

„Показахме, че сърдечният ритъм се увеличава, когато спим в умерено осветена стая“, казва д-р Даниела Грималди, съавтор на първото изследване и асистент по неврология в Северозападния университет. „Въпреки че спите, автономната ви нервна система се активира. Това е лошо. Обикновено сърдечният ви ритъм заедно с други сърдечносъдови параметри са по-ниски през нощта и по-високи през деня“.

Изследователите установяват, че инсулинова резистентност се появява на сутринта, след като хората са спали в светла стая. Инсулиновата резистентност се проявява, когато клетките в мускулите, мазнините и живите органи не реагират добре на инсулина и не могат да използват глюкозата от кръвта за енергия. За да компенсира това, панкреасът произвежда повече инсулин. С течение на времето кръвната захар се повишава.

По-ранно проучване, публикувано в JAMA Internal Medicine, разглежда голяма група здрави хора, които са били изложени на светлина по време на сън. Те са били с повече наднормено тегло и затлъстяване, казва Зи.

„Сега показваме механизъм, който може да бъде от основно значение за обяснението на това защо се случва. Показваме, че той влияе на способността ви да регулирате глюкозата“, каза Зи.

Участниците в проучването не са осъзнавали биологичните промени в телата си през нощта. „Но мозъкът ги усеща“, каза Грималди. „Той действа като мозъка на човек, чийто сън е лек и разпокъсан. Физиологията на съня не си почива по начина, по който трябва“.

Излагането на изкуствена светлина през нощта по време на сън е често срещано явление, било то от устройства, излъчващи светлина в помещенията, или от източници извън дома, особено в големите градски райони. Значителна част от хората (до 40%) спят с включена нощна лампа или с включена светлина в спалнята и/или държат телевизора включен.

„В допълнение към съня, храненето и физическите упражнения, излагането на светлина през деня е важен фактор за здравето, но през нощта ние показваме, че дори скромната интензивност на светлината може да влоши показателите за здравето на сърцето и ендокринната система“, казва съавторът на изследването д-р Айви Мейсън, която по време на проучването е била постдокторант в Северозападния университет, а сега е научен сътрудник в Харвардското медицинско училище.

Излагането на умерена светлина кара организма да премине в състояние на повишена готовност. В това състояние се увеличава сърдечният ритъм, както и силата, с която сърцето се свива, и скоростта, с която кръвта се отвежда до кръвоносните съдове за приток на кислород.

„Тези открития са важни особено за хората, живеещи в съвременните общества, където излагането на нощна светлина на закрито и открито е все по-широко разпространено“, казва Зи.

Най-добрите съвети на Зи за намаляване на светлината по време на сън

Не включвайте осветлението. Ако се налага да имате включена светлина (което възрастните хора може да желаят от съображения за безопасност), направете така, че тя да е слаба и да е по-близо до пода.

Цветът е важен. Кехлибарената или червено-оранжевата светлина е по-малко стимулираща за мозъка. Не използвайте бяла или синя светлина и я дръжте далеч от спящия човек.

Затъмняващите сенници или превръзките за очи са добри, ако не можете да контролирате външната светлина. Преместете леглото си така, че външната светлина да не свети в лицето ви

Твърде светла ли е стаята?

„Ако виждате нещата много добре, вероятно е прекалено светло“, казва Зи. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *