Борислав Сарафов призова за ненамеса в съдебната система и спазване на разделението на властите

България ПОЛИТИКА

Изпълняващият функцията главен прокурор Борислав Сарафов призова за ненамеса в съдебната система и спазването духа и буквата на Конституцията. В позиция, разпространена през БТА, той напомня, че фундамент на правовата държава е спазването на принципа на разделение на властите.

Припомняме, че на 16 юни от ПП-ДБ призоваха Сарафов да подаде оставка и заявиха, че в противен случай правосъдният министър Атанас Славов ще предприеме всички възможни действия за преразглеждане на решението за избора му.

Ето и целия текст на позицията на Борислав Сарафов:

„Във връзка с различни позиции на представители на политическите партии и в качеството ми на временно изпълняваш длъжността главен прокурор, избран от компетентната прокурорска колегия във ВСС, съм длъжен да заявя, че:

Фундамент на правовата държава е спазването на принципа за разделение на властите.

Гаранция за устоите на демократичното общество е ненамесата на законодателната и изпълнителната власт в дейността и функционирането на съдебната власт.

Всички участници в политическия процес, осъществяващи функции на държавно управление, извън съдебната система, следва стриктно да съблюдават духа и буквата на Конституцията на Република България и да се въздържат от намеса, изразяваща се в пряко въздействие или внушения, които накърняват устоите на правовата държава.

Призивите за реформи в съдебната система следва да намерят реализация чрез законодателство и решения в рамките на компетенциите, за да се възстанови нарушения баланс между властите в интерес на обществото“.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *