Откриха нов вид бактерии, причиняващи кариеси

ДРУГИ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ЛЮБОПИТНО

Изследователи от факултета по дентална медицина на университета на Пенсилвания, САЩ, от училището по стоматология Адамс и от училището по глобално обществено здраве на университета на Северна Каролина, САЩ, установиха, че бактериите от вида Selenomonas sputigena имат водеща роля за причиняването на зъбни кариеси, съобщи електронното издание „МедикълЕкспрес“, цитирано от БТА.

Досега се смяташе, че бактериите от вида Streptococcus mutans, които оформят зъбна плака и окисляват, са основна причина за зъбните кариеси.

В изследването, публикувано в специализираното издание „Нейчър комюникейшънс“, авторите доказват, че бактерията S. sputigena, свързвана досега основно с възпаленията на венците, вероятно е основен „съучастник“ на S. mutans в разрушаването на зъбите от кариеси.

Все повече тийнейджъри имат кариеси

„Това бе неочаквано откритие, което ни дава нов поглед към развитието на кариеси, очертава потенциални бъдещи цели за профилактика на кариеси и разкрива нови механизми за формиране на бактериален биофилм, които може да са полезни в друг клиничен контекст“, каза съавторът на изследването Мишел Ку, преподавател във факултета по дентална медицина в университета на Пенсилвания и съдиректор на Центъра за иновации и прецизна стоматология в университета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *