Министър Славов: Решението за освобождаването на главния прокурор е безпрецедентно

ТОП НОВИНИ

Решението за освобождаването на главния прокурор Иван Гешев е безпрецедентно, коментира веднага след заседанието на заседанието на ВСС правосъдният министър Атанас Славов пред журналисти.

Процедурата, макар с въпросителни, които бяха изказвани в началото, проработи. Имаме решение над минималния брой изискуем по закон гласове, обясни той.

Основното, което мотивира решението на мнозинството във ВСС, е политизацията на действията на главния прокурор, каза още правосъдният министър.

ВСС отстрани главния прокурор Иван Гешев 

„Основният въпрос е злоупотребата с правомощия и това, което мнозина граждани, организации и политически формации говорят отдавна – политизация на прокуратурата – това е основното, което мотивира решението на ВСС“, категоричен е Славов.

Той коментира и информациите за натиск срещу членове на ВСС и български магистрати, като ги определи като крайно притеснителни. Повтори, че ще се проведе отделно заседание на Съвета по въпроса.

„Това само показва, че големият въпрос за съдебната реформа е на масата и НС ще трябва спешно да се занимае с него“, каза правосъдният министър.

Освобождаването на Гешев ще стане факт, когато президентът подпише указ за това. Ако откаже да го подпише, отново трябва ВСС да обсъди това предложение и то пак да бъде гласувано.

Припомняме, че малко по-рано с 16 гласа „за“ и 4 „против“ бе решено да бъде отстранен главният прокурор Иван Гешев от поста му.

Мотивът е, че той е уронил престижа на институцията. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *