Гешев поиска имунитета на Кирил Петков

ТОП НОВИНИ

Главният прокурор Иван Гешев внесе в деловодството на 49-ото Народно събрание искане за сваляне на имунитета на народния представител Кирил Петков, бивш министър-председател, по предложение на Софийската районна прокуратура.

Прокуратурата иска имунитета на Кирил Петков заради казуса с гражданството му

Искането е във връзка с досъдебно производство относно писмена декларация, подадена от К.П. на основание чл. 110 от Конституцията на Република България. В предложението на наблюдаващия прокурор от СРП се посочва, че К.П. е подал декларацията пред орган на власт – президента на Република България, като в нея съзнателно е затаил истина – наличие на двойно гражданство, и потвърдил неистина – отговаряне на условията за избиране на народни представители (престъпление по чл. 313 ал. 1 от Наказателния кодекс).

Кирил Петков: Ще се откажа от имунитета си след съставянето на специална комисия в НС

С решение на Централната избирателна комисия от 8 април Кирил Петков е обявен за народен представител и след полагането на клетва на 12 април се явява лице с имунитет.

Съгласно чл. 70 от Конституцията на Република България и съгласно чл. 136, ал.3 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание възбуждането на наказателно преследване срещу народен представител е възможно само с разрешение на НС или при писмено съгласие на Кирил Петков.


-bnt


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *