ВСС решава за Гешев – ще бъде ли предсрочно освободен главният прокурор

ТОП НОВИНИ

Висшият съдебен съвет обсъжда по същество двете искания за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор.

Министърът на правосъдието: Разчитам на членовете на ВСС да ме подкрепят

На влизане на заседанието новият министър на правосъдието Атанас Славов заяви, че се надява на стегната процедура, която да гарантира принципите за безпристрасност, неутралност, обективно търсене на истината. Ако процедурата не приключи днес Славов обяви, че ще насрочи заседание и утре.

Главният прокурор Иван Гешев не се спря пред медиите за коментар на влизане на заседанието. Пред ВСС е организиран и протест в защита на Гешев.

В понеделник кадровиците приеха двете предложения за освобождаване на Иван Гешев да се разглеждат в една обща процедура и допуснаха събирането на доказателства. Първото искане е за нарушение на служебните задължения във връзка с разследването на взрива срещу кортежа му, а второто за изказване на Гешев, в което той нарича българските политици в цялост боклук.

Според Гешев мотивите за прекратяване на мандата му защитават интереси извън съдебната власт.

ВСС допусна и второто искане за освобождаването на Гешев

Главният прокурор не приема и че е нарушил служебните си задължения по отношение на разследването на взрива срещу кортежа му, тъй като на 1 май, когато стана инцидентът, той е бил заместван от Борислав Сарафов, а заповедта за това е била издадена още на 24 април.

В понеделник Гешев припомни, че е внесъл в Конституционния съд питане дали Висш съдебен съвет с изтекъл мандат е легитимен да работи, както и дали може да взима кадрови решения, и поиска производството да спре до произнасянето на съда.

/бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *