Президентът ще присъства на заседанието на НС за избор на кабинет

България ПОЛИТИКА

Президентът Румен Радев ще присъства на извънредното заседание на Народното събрание, което ще гласува премиер, структура и състав на правителство с мандата на „Продължаваме промяната – Демократична България“. Ако предложеното правителство бъде подкрепено от парламента и след като редовният кабинет положи клетва, държавният глава ще приеме на „Дондуков“ 2 министрите от петото си служебно правителство.

Двата служебни кабинета с премиер Гълъб Донев, които президентът назначи последователно – на 2 август миналата година и на 3 февруари тази година, са най-дълго управлявалата временна власт – малко повече от десет месеца. Единствената промяна, която държавният глава направи в екипа за тези 308 дни, беше в министерството на културата. А при назначаването на втория кабинет Донев, Радев отчете:  

„Вие успяхте да спрете свободното падане на държавата, да парирате насадените кризи, да проведете честни избори“.

И постави задачи: 

„Гарантиране на покупателната способност на българските граждани и борба с обедняването. Ограничаване на монополите и спекулата“. 

На открито заседание вчера Гълъб Донев отчете като постижения в работата на екипа си от февруари до юни – ръст на инвестициите, мерки за овладяване на високите цени на храните, както и напредък по пътя към Шенген:

„Когато обявих, че сме готови за втория сезон на политическия „Сървайвър“, не очаквах да се стигне до такава изобретателност на изпитанията. Въпреки всичко, сме на финала. Бяха изтощителни десет месеца, в които върнахме центъра за вземането на решенията там, където е неговото място – в България“

Обърна се и към бъдещето редовно правителство:

„Не мачкайте и не пречупвайте хората, този модел на отношения вече не работи. Политическата арогантност е демоде и е безполезна“. /бнр, сн: архив стопкадър бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *