Проф. Боян Дуранкев: Още едно удължаване на Бюджет 2022 означава капково поливане на държавата

България ПОЛИТИКА

Още едно удължаване на Бюджет 2022 ще означава капково поливане на държавата и нищо повече. Това каза в предаването „Нюзрум“ по Радио „Фокус“ икономистът проф. Боян Дуранкев след като през седмицата Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание прие ново удължаване на закона за бюджета за 2022 година.

„Този бюджет /бел. ред – Бюджет 2023/ трябваше да бъде подготвен още в края на 2022 година, да бъде приет – не се прие, а в момента даже е време да подготвяме Бюджет 2024. Хубавото е, че това предложение за удължаване ще мине много безпроблемно, тъй като не се изискват две четения в ресорна комисия и в зала. Тоест, изисква се обикновено мнозинство и то със сигурност ще мине“, обясни той. 

„Предполагам, че тези 240, да ги наречем „орли, раци и щуки“, в „жълтата къща“ /бел. ред. депутатите в Народното събрание/ ще трябва доста бързо, освен да приемат удължаването на този бюджет, да се замислят много сериозно за това, което ще става през следващата година, тъй като бюджетът, който финансовото министерство представя, е с подкрепата на Европейската комисия, която преди няколко дни ни каза категорично: „Спирайте незабавно енергийните помощи за бизнеса и намалете дефицита!“.

Това нещо Министерство на финансите го направи, освен това имаме анализ на фискалния съвет. Така че, тези 240 души, които отговарят за решението на задачата, която е само с едно неизвестно – дефицитът, който се предлага да е 6,4% от БВП, със сигурност ще вземат решението, независимо че ще личи, че „царят е гол“, тоест, българската държава е гола и на този етап не може да прикрие тази голота“, каза още проф. Дуранкев.

По думите му не бива да има притеснения за пенсиите и за заплатите на държавните служители. 

„Притесненията са – ако не се оцени, че инфлацията продължава да е висока и са необходими увеличения, особено на минималната работна заплата и на средните доходи, има риск България да бъде съвсем оголена откъм работна сила. Това ще е вторият голям проблем след този бюджетен дефицит.
Опасността идва най-вече от увеличаването на процента на безработните в България, тъй като част от българския бизнес може да се наложи да затвори врати. Това е големият проблем, който трябва да се реши следващата година“, добави икономистът. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *