С ритуал по полагане на венци и цветя в Благоевград бяха отбелязани 147 години от гибелта на Христо Ботев/СНИМКИ/

КУЛТУРА и ТРАДИЦИИ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ БЛАГОЕВГРАД

Председателят на Общински съвет Благоевград, Радослав Тасков, взе участие в ритуал по полагане на венци и цветя, с който  бяха отбелязани 147 години от гибелта на големия български революционер и поет Христо Ботев.

Денят на Ботев и загиналите за свободата на България бе почетен с церемония на площад „Народни будители“. Цветя в знак на признателност поднесоха: Илко Стоянов-кмет на община Благоевград, Стоян Христов-областен управител на област с административен център Благоевград, Радослав Тасков-председател на Общински съвет Благоевград, представители на Трето бригадно командване, на културни институти и политически партии, общественици, ученици, деца от ЦДГ 12 “Алени макове”, граждани.

Възпитаници на XI ОУ „Христо Ботев“ припомниха част от живота и делото на българския революционер. На площад „Народни будители“ отекнаха и заветните думи „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира“. 

Ритуалът в памет на Ботев и хилядите загинали за свободата на България започна с химна на Република България.

По традиция минути преди 12.00 часа под воя на сирените, сигнализиращи „Въздушна опасност“, благоевградската общественост  ще сведе глава пред делото на героя и посветилите се на Родината.

Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България се отбелязва ежегодно в деня на смъртта на поета и революционера Христо Ботев (2 юни 1876 г.).

Христо Ботев е една от най-ярките личности в българската история. В Румъния той подготвя и въоръжава чета, с която да се включи в Априлското въстание. При вестта за избухването на въстанието, четниците тръгват от Гюргево към България, качвайки се на кораба „Радецки“. 

На 16 май 1876 г. те заставят капитана да спре на българския бряг при Козлодуй и от там се отправят към Балкана. 

На 2 юни 1876 г., в подножието на връх Вола вражески куршум пронизва Ботев при последното сражение на неговите четници във Врачанския балкан.


/
Общински съвет Благоевград

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *