(ВИДЕО И СНИМКИ)Декларация на ПП-ДБ вбеси „Възраждане“, в НС настана анархия

ТОП НОВИНИ

Депутатите ще разгледат на второ гласуване промените в Закона за съдебната власт, внесени от Министерския съвет, според приетата програма за работа на Народното събрание.

Измененията уреждат правомощието на съответната колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) за приемане на Кодекс за етично поведение на българските съдии, съответно Кодекс за етично поведение на българските прокурори и следователи, като се отчитат спецификите на съдийската и прокурорската колегия и различията в професионалния статус и служебните задължения на магистратите. Предвижда се в едномесечен срок от влизането в сила на измененията съответната колегия да приеме кодекса и да внесе етичните правила за одобряване от пленума на ВСС.

В началото на заседанието бе поискано точката, касаеща Закона за съдебната власт, да бъде отменена от дневния ред поради факта, че президентът все още не е подписал законопроекта и той не е публикуван в Държавен вестник. В тази връзка Георги Свиленски от БСП призова колегите си от парламентарната трибуна точката да не отпада.

Да си гледаме закона за съдебната власт, пък когато президентът иска да си го подписва, той си носи своята отговорност, заяви Свиленски.

След ново гласуване депутатите решиха в крайна сметка точката за съдебната власт да не отпада.

Като втора точка за деня е записан проект на решение, с което Министерският съвет (МС) се задължава да изготви доклад във връзка с изпълнение на решение на Народното събрание (НС) от 12 януари т.г., според което правителството трябва да промени Плана за възстановяване и устойчивост в част „енергетика“. Вносители на проекта са депутатите от „Възраждане“.

След това Явор Божанков от ПГ на ПП-ДБ излезе да прочете декларация от името на своята група, с което провокира депутатите от „Възраждане“.

В своето изявление Божанков разкритикува действията на партията на Костадин Костадинов, обвинявайки я, че обслужва интересите на Путин и Русия в България и че чуждият национален интерес е агресорът (Русия) да дойде у нас.

Когато говорят за национални предатели, трябва да знаят, че националните предатели са точно те, каза още Божанков.

Чашата преля, когато депутатът от ПП-ДБ нарече част от представителите на „Възраждане“ „меки китки“, което на практика отприщи недоволството и за секунди третата по численост партия в парламента се скупчи около трибуната с готовност за физическа саморазправа.

П едно време народните избраници започнаха да се замерват с топчета хартия. Размениха се и остри реплики между членове на ПП-ДБ и партията на Костадинов.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков даде десет минути почивка, за да се успокоят страстите.

Ненормално и нередно е такова поведение. Явор Божанков беше сам, а те бяха глутница. Нахвърлиха се върху него, отидох да ги спра. Дойде Злати, после и другите. Боли ги и ще продължава да ги боли за някои неща, каза Манол Пейков от „Демократична България“.

/новини бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *