Пленумът на ВСС ще разгледа искането за предсрочно освобождаване на Гешев

ТОП НОВИНИ

Пленумът на ВСС ще разгледа в четвъртък предложението на членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет във връзка с чл. 173, ал. 3 от ЗСВ за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев.

Предложението ще бъде разгледано поради наличие на обстоятелства по чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията на Република България за тежко нарушение на служебните задължения, уточняват от ВСС.

Гешев: Извършителите на престъпления са доста бързи, трябва да компенсираме предимството им

На 25 май с 14 гласа „за“ ВСС реши да гледа искането за отстраняването на Гешев. От своя страна главният прокурор внесе искане в Конституционния съд (КС) за задължително тълкуване на чл.130, ал.4, изр.1 от Конституцията. В искането се поставят три основни въпроса, свързани с най-представителния орган на съдебната власт – Висшия съдебен съвет.

Два от въпросите са – прекратяват ли се функциите на съвета с изтичане на мандата му и допустимо ли е да се формира нов с избраните през 2022 г. членове от професионалната квота на съдиите и прокурорите заедно с членовете по право – председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) и главният прокурор, съобщиха от прокуратурата.

Конституционният съд образува дело по искане на Гешев

Третият въпрос е – конституционно допустимо ли е Висш съдебен съвет с изтекъл мандат да взема решения по отношение на председателите на ВКС, ВАС, главния прокурор и другите административни ръководители в органите на съдебната власт.

В искането се посочва, че отправеното питане за задължително тълкуване е от изключително значение за формирането и функционирането на ВСС. То се отнася до реален проблем – най-висшият кадрови орган на съдебната власт функционира извън мандата си, въпреки че е налице избор на членове от професионалната квота.

Конституционно установеният мандат на членовете на ВСС е 5 години. Сега действащият Висш съдебен съвет е конституиран на 03.10.2017 г., а мандатът му е изтекъл на 03.10.2022 г.

Главният прокурор иска тълкуване на Конституцията за мандата и функциите на ВСС

В периода 4 юни – 9 юли 2022 г. на общи събрания на съдиите (18.06 и 25.06.2022г.), на прокурорите (02.07. и 09.07.2022г.) и на следователите (04.06. и 11.06.2022г.) са избрани 11 нови членове на ВСС.

До настоящия момент обаче те не са встъпили в длъжност, тъй като Народното събрание не е упражнило правомощията си да избере останалите нови 11 члена на кадровия орган на съдебната власт. Така настоящият състав на ВСС продължава да функционира извън мандата, определен в Основния закон. Това поставя въпроса за легитимността на неговите решения, а съмненията за тяхната валидност застрашават правната сигурност, се посочва в искането до Конституционния съд.

/дарик

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *