Иван Костов: Стана невъзможно. Шансът се пропиля

България ПОЛИТИКА

„Стана невъзможно да се избере правителството, което беше представено пред обществеността. 

Този шанс беше пропилян заради това, че се случи рискът да бъдат допуснати политически грешки – да стане известно, че политиците се поддават на излишни емоции, че се изхвърлят в думите си, че говорят нелепости, клюкарстват за съпруга на Мария Габриел.

Вярно е, че политиците правят това в частни разговори, но няма оправдание за водачите, когато проявяват слабост и неспособност да приведат аргументи в полза на това, което искат да се вземе като решение, и вместо факти и доказателства – да се позовават на Урсула фон дер Лайен или на Шарл Мишел„.  

Това заяви пред БНР Иван Костов, министър-председател на България 1997-2001 г. И изказа мнение, че преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ не са само замразени, а са върнати в началната им точка, като допусна да остане евентуално договореността за ротационно председателство.

ГЕРБ замразява преговорите с ПП-ДБ, Борисов все пак остави вратичка за експертен кабинет

Костов беше категоричен, че депутатите сами трябва да се отказват от имунитета си, когато той им бъде поискан от прокуратурата: „Всички в Народното събрание трябва да знаят, че са на разположение и като има съмнение – ще бъдат проверявани“. 

По думите му политиците трябва да минимизират щетите от това, че рискът се е случил и е провален опитът да се избере правителство, „което бяха почти сглобили“:

„Категоричен съм, че трябва да има правителство в страната заради бюджет с 3% дефицит, ПВУ, заради съдебна и конституционна реформа, Шенген, еврозона, за да може икономиката да направи голям технологичен скок“.

Иван Костов  припомни, че след катастрофата на страната в 1996-97 г. политиците са потърсили национално съгласие: „Успяхме да постигнем консенсус по ключови за страната теми и не допуснахме да има насилие, защото бяха до такава степен силни противоречията. Тръгнахме по консенсуса за НАТО и ЕС. … По-късно в политиката големите неща се плащат винаги. Не е уникален случаят някоя политическа партия да плати заради напредъка на страната“.

Като груба политическа грешка той определи това, че ключовото решение дали да се прави правителство с ГЕРБ се взема отделно от всяка от партиите в коалицията ПП-ДБ: „Ако бяха направили общо заседание на ПГ на „ПП-ДБ“ нямаше да се изговорят тези приказки, нямаше да говорят неща, които подразниха цялото общество. … Заедно трябва да преценяват и да решават“.

Атанас Атанасов (ДБ): Бойко Борисов трябва да избере на коя страна застава

Иван Костов изтъкна, че моделът на правителството с втория мандат е предложен от политологът и бивш евродепутат от ДСБ Светослав Малинов: „Могат да останат представител на ГЕРБ и на ПП в кабинета, но останалите трябва да бъдат експерти. Светослав Малинов това го говори два месеца, заслугата е негова за идеята. Добре е, че ДБ е възприела идеята, но ПП не я е възприела. Сега я възприема и ГЕРБ. … Има ходове, стига да има желание да бъде удовлетворен интересът на цялата страна“.

Той предложи да се събере ПГ на „ПП-ДБ“ и да реши кого излъчва и какъв мандат му дава, за да води преговори с ГЕРБ: „Имат договорена програма, имат приоритети, много от нещата са изпълнени, просто трябва да се изпълни Конституцията – това е едно от малкото неща, които са останали в страната“.

Демократичната общност в страната е мнозинство от цялото население, а не 7%, категорично посочи той.

Във връзка с твърденията, че президентът бави връчването на втория мандат, Костов заяви: „Безусловно съществува външният интерес България да няма правителство“.

Костов предупреди президента Румен Радев, че ако направи свой политически проект, ще се провали: „Още повече, че не разбира от политика“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *