Папа Франциск прие българска парламентарна делегация

България СВЯТ

Председателят на Народното събрание Росен Желязков беше приет на аудиенция при папа Франциск. Главата на римокатолическата църква посрещна Желязков и водената от него парламентарна делегация в Апостолическия дворец във Ватикана и отправи послание за мир и разбирателство.

В най-духовния ден за България папа Франциск се срещна с председателя на Народното събрание Росен Желязков и разговаря с него на четири очи, съобщава БНР.

„Той пази прекрасни спомени от посещението си през 2019 г. Обръщението му за мира на Земята има известно пророчество, защото той каза, че мирът е позитивно благо, не е достатъчно просто да няма война. Но най-вече обръщението му към българския народ с пожеланието муна този ден българска делегация да бъде приемана ежегодно е нещо много хубаво и положително, прекрасно“.

Председателят на българския парламент се срещна и с държавния секретар на Ватикана Негово високопреосвещенство кардинал Пиетро Паролин, с който са обсъдили вътрешнополитическия ни живот.

„Поощриха процеса за нормализация на политическия ни живот“, уточни Желязков.

Той подари на папа Франциск ръчно извезана икона с образите на светите братя Кирил и Методий и св. Климент, а папата е дарил парламентарната ни делегация с пластика, на която са изобразени гълъб и цвете.

На празника на буквите Росен Желязков пожела „надежда и, разбира се любов“:

„На този празник, който е най-хубавият за мен празник, защото е свързан с книжовност, духовност, писменост, с това, което все повече забравяме, общението с книгите“.

В базиликата „Сан Клементе“ бе отслужена тържествена православна литургия, водена от Негово Високопреосвещенство Западно- и средноевропейски митрополит Антоний в присъствието на много представители на българската общност в Италия. Всички заедно изпълниха „Върви, народе възродени“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *