Мария Габриел върна празна папка с първия мандат на президента Радев

България ПОЛИТИКА

Мария Габриел върна неизпълнен първия проучвателен мандат на президента Радев. Тя пристигна в президентството с Десислава Атанасова и Томислав Дончев.

„Папката, която връщам е празна, защото в нея и от името на ПГ на ГЕРБ-СДС, няма да допусна да има имена на хора, които не са резултат вследствие на открити и ясни разговори, на основата на принципи и отговорности, а са резултат на задкулисни договорки. Това не бих го допуснала“, каза тя на президента Радев.

Габриел заяви, че след всички проведени разговори смята, че „ситуацията в страната е критична и имаме нужда от власти, които да работят, така че гражданите да имат доверие в тях“.

Уточни, че различията с БСП са станали явни на много ранен етап. Водейки разговорите с другите партии обаче е станало ясно, че може да се намерят обединяващи усилия, които да направят така, че България да има редовно правителство, което да поставя приоритет хората и евроатлантическата ориентация.

Каза, че вижда много силна заявка за конституционно мнозинство. Благодари на парламентарните групи на ДПС, ИТН, които са застанали зад нея.

Заяви още, че в последните 48 часа е станало ясно, че може да има основа на стабилно правителство от разговорите на първата и втората политическа сила.

„С взаимни отстъпки в името на една цел – България да има редовно правителство, с ясни принципи, цели и отговорности“, каза Габриел.

Тя информира президента, че ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са се съгласили, че вторият мандат трябва да бъде национален и той да търси подкрепата на това конституционно мнозинство. Има съгласие да се излъчва министър-председател и зам.-министър председател на ротационен принцип, законодателна и управленска програма, много ясно заявени отговорности.

„Пътят, по който сте се насочили изисква много интензивна работа и най-вече интензивна комуникация пред българското общество“, каза от своя страна Радев.

Той увери, че в рамките на следващите дни ще връчи втория мандат на следващата по численост парламентарна група. Призова парламентарно представените партии да не бавят приемането на бюджета и важните закони, защото те се очакват от българските граждани.

Час преди от ГЕРБ-СДС да върнат изпълнен мандат на президента кандидатите за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел и на „Продължаваме промяната-Демократична България“ Николай Денков дадоха брифинг в НС, на който стана ясно, че първият мандат няма да бъде изпълнен, тъй като двете политически сили са постигнали споразумение за кабинет с втория мандат с премиер на ротационен принцип.

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се разбраха за ротационен премиер с втория мандат – Денков и Габриел ще се сменят на 9 месеца

Премиерите ще са двама и те ще се ротират на 9 месеца. В първите 9 месеца предложението е министър-председател да е Николай Денков, а вицепремиер и министър на външните работи да е Мария Габриел. За следващите 9 месеца – премиер да е Мария Габриел, а Денков да поеме функциите на вицепремиер. Промени в първоначалния персонален състав и структурата на МС ще се правят само със съгласието на двете страни.

/бнт, Сн: БТА, БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *