Здравният министър: Одобрен е подробен устройствен план за Националната детска болница

ТОП НОВИНИ

„Одобрен е подробен устройствен план за детската болница, отива се към реалните моменти за проектиране и изграждане на болницата. Освен сградата на детската болница на терена ще има и хотел за родителите, рехабилитационен център, търговска част и подземни паркинги“, заяви здравният министър д-р Асен Меджидиев във връзка с изграждането на Национална педиатрична болница.

По думите му държавата се включва с държавно участие в детската болница в Бургас. Започва и строежът на детския комплекс в болница „Свети Георги“ в Пловдив.

Регионалният министър Иван Шишков допълни, че за да започне строителството на един обект първо трябва да има подробен устройствен план, на базата на който да се направи истинско проектиране.

По думите му избраният терен е добър климатично, в близост има минерална вода, озеленяване, няма да има компромиси при изграждането на чисто новата болница.

„Сградата ще бъде направена по всички съвременни методи. Ще бъдат съборени започналите постройки, които са скелети, които нямат никаква функционална и естетическа стойност. Не могат да бъдат използвани по никакъв начин като сгради. Остава ангажиментът да се направи едно конкретно и точно задание и реално да се започне проектирането и след това строителството на детската болница“, коментира Иван Шишков.

Подписано е и споразумение с Европейската инвестиционна банка.

„Очаква се в новата Национална детска болница да има коло 25 клинични структури, включващи профилирано детско спешно отделение. Ще започне обучение на медицински сестри, здравни асистенти, детегледачи, ще има достатъчен брой персонал“, добави директорът на Специализираната болница за детски болести „Проф. д-р Иван Митев“ д-р Благомир Здравков.

„Най-важен е предварителният предиатричен анализ на потребностите от детски здравни услуги“, каза още заместник-министърът на здравеопазването Катя Ивкова.

Здравният министър обяви, че има голям напредък относно завършването на хеликоптерните площадки. Към 15 юни ще има поне 10 или 12 хеликоптерни площадки във всички точки на страната, каза още д-р Асен Меджидиев.

/бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *