Честваме паметта на светия мъченик Талалей Лечител и на света Лидия

КУЛТУРА и ТРАДИЦИИ

Свети мъченик Талалей бил родом от Ливан и живял по времето на император Нумериан (283-284 г.). Изучил добре лечебното изкуство и понеже бил християнин, предлагал лечителските си услуги безплатно, с голяма любов към всички страдащи. Затова по-късно бил включен в състава на известните светци лечители на Църквата, наричани безсребърници, като Козма и Дамян, Кир и Йоан, Трифон и пр. 

При поредното гонение срещу християните, Талалей бил заловен от езичниците в гората край град Аназарбос в област Киликия и отведен при управителя Тибериан. Той се постарал да убеди младия християнин да принесе жертва на идолите, за да избегне наказание, но като не успял, заповядал да му пробият глезените и да го обесят с главата надолу. Светецът показал такова търпение по време на това ужасно мъчение, че двама от войниците мъчители, Александър и Астерий, повярвали и след като заявили вярата си в Христос, били обезглавени. Накрая в 284 г. бил посечен и Талалей. 

Света Лидия била първата жена християнка в Европа. По време на второто си проповедническо пътуване апостол Павел преминал през Мала Азия и за първи път стъпил на европейска земя в пристанището на Неапол (сега Кавала, Гърция), откъдето отишъл в близкия град-колония Филипи (сега в развалини на 15 километра северно от Кавала). Там проповядвал учението на Иисус Христос и наред с другите, спечелил за вярата една жена на име Лидия, която се покръстила заедно с целия си дом. Тя била търговка на багрени платове, преселила се от град Тиатира, Мала Азия, и вече познавала юдейската вяра и очакването на Месия, Изкупителя. Затова с радост приела проповедта на апостола и не само станала християнка, но и подпомагала разпространението на Христовата вяра в град Филипи и околностите. Така се създала и първата християнска община в Европа.

/бта, сн: архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *