Среднощен екшън със стрелба във Ватикана

СВЯТ

40-годишен стигна с автомобил до Апостолическия дворец

Нападателят е арестуван и заключен в папския затвор

Мъжът бил „в състояние на силна психофизическа възбуда“

Истински екшън със стрелба се развихри във Ватикана малко след 20,00 часа в четвъртък вечерта и хвърли в паника папската държава.

 Защото въпреки изключителните мерки за сигурност и смятаната за непробиваема охрана от жандармеристи и швейцарски гвардейци, 40-годишен мъж успя да стигне с автомобила си до „светая светих“ на Светия престол – Апостолическия дворец. Там папа Франциск обикновено работи през деня и приема дипломати, висши прелати и общественици, а от един от прозорците благославя всяка неделя струпаните на площад „Свети Петър“ богомолци.

Страхът се възцарява във Ватикана и околните квартали, след като взломаджията с неизвестно засега име успява форсира автомобила си през служебния вход „Света Ана“ и да премине безпрепятствено през два контролно-пропускателни пункта – на полицията и на гвардейците. Броени минути преди това той е спрян от караула на подстъпите към ватиканските палати и му е обяснено, че не може да влезе в Светия престол заради късния час и липсата у него на пропуск за посещения по служба или като частно лице.

Тогава мъжът прави маневра, връща се назад, сякаш вслушал се в обясненията на охраната, но изведнъж обръща и с пълна газ щурмува служебния вход, помитайки опитващите се да го спрат местни ченгета. И шеф на ватиканските жандармеристи вади пистолет, стреля по предните гуми на автомобила, опитвайки да го спре, но пробива само левия калник и возилото продължава да се придвижва напред. След това „агресорът“ преминава през портата „Дзека“, двора-паркинг „Белведере“, двора „Борджия“ и площада „Санта Мария“, явно насочвайки се към пансиона „Санта Марта“, където по това време се е намирал папа Франциск.

Изплашени до смърт за неговия живот, междувременно полицейските шефове подават по радиото сигнал за максилана степен на тревога и са задействани всички бариери и железни врати към жилището на главата на Светата римокатолическа църква. Така, придвижвайки се през няколко вътрешни улички и площадчета, самотният нападател се озовава пред Апостолическия дворец и спира, тъй като пътят му и напред, и назад е блокиран. Слиза от автомобила и се предава на оградилите го с насочени пистолети полицаи и охранители. 

След като е закопчан с белезници, мъжът е откаран за преглед в Дирекцията по здравеопазване и хигиена на града-държава Ватикана. Единственото, което лекарите установяват е, че той е здрав, но се намира „в състояние на силна психофизическа възбуда“, може би и под въздействието на наркотици.

Мъжът по-късно е откаран в ареста-затвор на казармата на жандармеристите, където прекарва нощта. В момента за него е известно само, че е италианец, а след разпита му от прокурора на Светия престол – Алесандро Диди, се очакват повече подробности, както за самоличността му, така и за мотивите му да нахлуе във Ватикана. 

Истински екшън със стрелба се развихри във Ватикана малко след 20,00 часа в четвъртък вечерта и хвърли в паника папската държава./труд.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *