ПП-ДБ отново настояха за безопасно строителство на АМ „Струма“ през Кресна

КРЕСНА ПОЛИТИКА РЕГИОН

Когато преди години се събирахме да обсъждаме какви са алтернативите за строителство през Кресненското дефиле, плановете бяха да се извърши екологична оценка, за да се реши откъде е най-изгодно да мине трасето. Тогава една година ни се струваше много дълъг период, но сега виждаме, че нищо не е свършено. Това заяви депутатът от ПП-ДБ Владислав Панев на брифинг в парламента, предаде  „Фокус“.

„За нас е от изключителна важност този проект да намери нормален завършек. Неговата основна цел е да реши един логистичен проблем – как хората и бизнесите да могат да стигат по бърз и безопасен начин от София до Южна България и границата с Гърция“, коментира Андрей Гюров. 

По думите му решаването на този проблем трябва да стане със спазването на всички изисквания на българското и европейското законодателство като в същото време запазва сигурността на хората, които използват пътя, запазва поминъка на хората около Кресненското дефиле и запазва биоразнообразнието в  региона. 

„Това може да стане по начина, по който бяхме дефинирали в правителството „Петков“. Вариантът, който се предпоставя от започналите строителни работи в момента и подписаните договори не решава проблема с лесния достъп до югозападна България.

Това не е магистрала, даже не е и високоскоростен път. Той ще бъде опасен, ще бъде скъп и няма да реши основните проблеми на българските граждани и бизнеса. Настояваме да се намери решение, което да запази поминъка на хората, ще запази екоразнообразието и ще даде бърз и добър достъп. Той ще подсигури и европейски средства.

В момента за това трасе няма никакво осигурено финансиране, нито от българския, нито от европейския бюджет. Това вероятно ще натовари и допълнително бюджета на страната за следващите години“, поясни  Гюров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *