Безпрецедентен втори тур на изборите в Турция изглежда почти сигурен

БАЛАКАНИТЕ СВЯТ

В Турция безпрецедентен втори тур на президентските избори изглежда почти сигурен. Нито един от двамата кандидати – настоящият президент Реджеп Ердоган и представителят на обединената опозиция Кемал Кълъчдароглу, не успява да събере 50% от вота. Така за първи път в историята на страната президентът ще бъде избран на балотаж. При 92% преброени бюлетини Реджеп Ердоган получава малко под 49%, а Кълъчдароглу – малко под 45%.

Всички погледи сега са насочени към третия кандидат на президентските избори – Синан Оган, предстадител на Алианса „Ата“, който получи 5% от вота. След края на изборния ден той обяви, че до няколко дни ще обяви кого ще подкрепи в случай на балотаж на 28 май.

Подробности вижте във включването на специалните ни пратеници Тоня Димитрова и Владимир Богдански.

В изборната нощ действащият президент Реджеп Ердоган се появи изненадващо в Истанбул. След 2.00 часа през нощта той излезе на емблематичния балкон на централата на Партията на справедливостта и развитието. В речта си той призна, че може да се стигне до втори тур на 28 май и нападна опонента си Кемал Кълъчдароглу.

„Искам да благодаря на всеки един от моите граждани, които отидоха до урните и гласуваха. Бих искал да изкажа благодарност на братята и сестрите, които предпочетоха нас. Освен числата и статистиката изборите показаха безспорно, че победителят е нашата страната… Турция отново доказа, че е сред водещите демокрации в света, със зачитането на превъзходството на националната воля и свободата на гражданите в техния политически избор“, заяви Реджеп Ердоган, президент на Турция.

Опонентът му Кемал Кълъчдаоглу изрази увереност, че ще победи на втория тур.

„Нека гласовете се преброят, резултатът ще стане известен възможно най-скоро. Страната не може повече да понася несигурност. Не се страхувайте от волята на хората. Нека и Върховният избирателен съвет поеме отговорност. Не позволявайте обществото да бъде разсеяно. Повтарям – не блокирайте волята на народа. Приканвам наблюдателите на терен да не си тръгват от избирателните комисии. Ние сме тук докато всеки глас не бъде преброен. Въпреки всички клевети и обиди, Ердоган не получи резултата, който очакваше. … Изборите не се печелят на балкона. Резултати за вота продължават да постъпват. Ако народът ни ще решава на балотаж – с удоволствие. Определено ще спечелим тези изборите на втори тур!“, заяви Кемал Кълъчдароглу, кандидат за президент на Турция.

На парламентарните избори в Турция, които се проведоха паралелно с президентските вчера, резултатите са категорично в полза на Ердоган. Народният алианс, начело с Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието, печели мнозинство – 323 места в 600-местния Меджлис.

На второ място е Националният алианс на опозицията, начело с Кемал Кълъчдароглу.

/бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *