Прокурорите с декларация: Много добре планирано и професионално подготвено смъртоносно покушение

ТОП НОВИНИ

Асоциацията на прокурорите в България разпространи до медиите позиция, която остро осъжда опита за покушение срещу главния прокурор Иван Гешев.

„Тероризмът във всичките му форми създава смут и страх в населението, а насочен срещу фигура като главния прокурор означава, че целта е подриване на държавността, погазване на конституционния ред и законност и цялостно застрашаване върховенството на правото“, се посочва в нея. 

Ето текста на цялата позиция: 

Повод за настоящата декларация на Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България е днешният безпрецедентен акт на насилие срещу главния прокурор на Република България, за който няма да е пресилено да се каже, че представлява терористичен акт. Нещо повече. Днес станахме свидетели на дръзко и безцеремонно, невиждано досега нападение срещу законността и демократичните устои в страната, грубо погазване принципа на правовата държава и агресивно вмешателство в независимостта на съдебната власт, без еквивалент до момента.

Асоциацията на прокурорите в Република България не може да остане безучастна пред тази невиждана по своите мащаби проява на агресия, която се явява безпрецедентна атака не само против личността на г-н Гешев и неговото семейство, не само срещу личната неприкосновеност на редовите български магистрати и техните семейства, а изобщо срещу правосъдието и цялостния правов ред в страната.

От името на цялата професионалната общност на прокурорите изразяваме категоричната си позиция на непримиримост и остро осъждаме подобни дръзки заплахи за живота и здравето на който и да е магистрат и членовете на неговото семейство, още повече, че в случая е съществувала реална опасност и за неограничен брой граждани.

Противопоставяме се категорично на всяка форма на агресия като тотално неприемлива в една демократична и правова държава, ориентирана към европейските ценности.

Тероризмът във всичките му форми създава смут и страх в населението, а насочен срещу фигура като главния прокурор означава, че целта е подриване на държавността, погазване на конституционния ред и законност и цялостно застрашаване върховенството на правото.

От дълго време Прокуратурата е подложена на масирани атаки от различни посоки и предимно от политическите среди, което цели разединение. Вчерашният атентат срещу държавността показа, че когато властите са разединени, никой не е в безопасност. Това е терористичен акт срещу държавата, в лицето на един от тримата висши представители на съдебната власт. Много добре планирано и професионално подготвено и изпълнено
смъртоносно покушение, без следа от угризения за съдбата на възможните жертви. В България вече никой не е в безопасност след днешния ден. Въпреки чудовищното посегателство, Прокуратурата на Република България
е силна и непоколебима в борбата с престъпността. Българските магистрати не могат да бъдат сплашени. Дошло е време престъпниците да разберат колко ефективна може да бъде българската държава в защита на своите
граждани. Оставаме последователни в непримиримостта си към всякакви форми на атаки към магистрати не само от системата на ПРБ, а изобщо към съдебната власт, защото днешният атентат представлява грубо посегателство срещу независимостта на съдебната система.

Животът и сигурността на всеки български гражданин, в това число и на българските магистрати, са неприкосновени и са гарантирани от Конституцията и законите. Призоваваме всички институции, гражданското общество и медиите да осъдят остро това посегателство! Обратното би означавало да позволим на престъпността, хаосът и произволът да доминират в страната ни, което е недопустимо в едно цивилизовано гражданско общество. Апелираме към Прокурорската колегия на ВСС да излезе с Декларация в съответствие с действащия Механизъм за публична реакция на Прокурорската колегия на ВСС в случаи на засягане на независимостта и доброто име на прокурори и следователи, одобрен с Решение на Прокурорската колегия на ВСС по Протокол № 9/20.03.2019г., която да бъде публикувана в Публичния регистър на случаите на посегателство срещу независимостта на съдебната власт и да бъде изпратена до всички отговорни европейски институции, защото в случая се касае не за персонална атака срещу личността на г-н Иван Гешев, а за мащабно посегателство срещу устоите на съдебната власт с цел сплашване, отслабване и разединение. Сега е моментът цялата гилдия да се консолидира в защита на своята независимост. Само могъща, единна и твърда обществена реакция може да промени това.

Ето защо, ние, членовете на Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България, призоваваме към единна институционална реакция по повод безпрецедентния теротирстичен акт. На 02.05.2023г. всички магистрати в страната обявихме нашето единство, като излязохме пред съдебните палати и се обявихме категорично срещу опитите да бъдем сплашени чрез намеса в независимата съдебна система, и изказахме съпричастност към нападението над г-н Гешев, както и своята безусловна подкрепа към труда на българските магистрати, които въпреки огромния натиск, на който са подложени, изпълняват ежедневно и почтено служебните си задължения.

/сн: архив Булфото

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *