Позицията на Гешев за ареста на Путин е водеща за медиите в Киев

СВЯТ

Медиите в Украйна подробно отразяват коментара, който главният прокурор на България Иван Гешев направи за българска медия, докато бе на посещение в Киев, а именно, че ако руският президент Владимир Путин е в България, то той трябва да бъде арестуван и предаден на Международния наказателен съд (МНС).

Цитирайки Радио „Полша“, медиите в Украйна подчертават, че коментарът на Иван Гешев относно арест на руския президент е първата официална позиция на българските власти относно издадената от МНС в Хага заповед за арест на руския диктатор. „Засега президентът Румен Радев и министърът на правосъдието Крум Зарков отказват да отговарят на въпроси по темата“, посочва още полското радио, цитирано от украинските медии.

Кремъл и руските агенти у нас стоят зад опитите за дискредитиране на главния прокурор Иван Гешев

Посещението на българския главен прокурор Иван Гешев в Украйна е широко отразено в украинските медии. Подчертава се, че домакинът Андрей Костин е благодарил за българската позиция в подкрепа на резолюциите на Общото събрание на ООН относно руската агресия, с които се осъжда анексирането на четири региона, както и атаките срещу граждани и цивилни обекти. Медиите подчертават още, че Гешев е посетил Буча и Бородянка, където руската армия е извършила серия от престъпления след началото на войната през февруари 2022 г.

Украинските медии акцентират и върху меморандума за сътрудничество, сключен между главните прокурори на България и Украйна, според които двете страни ще си сътрудничат в наказателното преследване на лица, заподозрени в извършването на престъпления, свързани с руската агресия. Българските следствени власти са изразили готовност да събират свидетелства за това от украинци, които са потърсили временна закрила у нас.

Визитата на обвинител №1 Иван Гешев в Украйна съвпадна с най-сериозната руска въздушна атака срещу Киев в последните два месеца, пише „Епицентър“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *