Гълъб Донев: Проектът за бюджета е разработен според действащото законодателство

ТОП НОВИНИ

След като в края на миналата седмица заедно с министър Велкова представихме проекта на Закона за държавния бюджет, една част от политиците и коментаторите показват, че някои съществени моменти съзнателно или несъзнателно са останали неразбрани. Това каза в началото на редовното заседание на Министерския съвет служебният премиер Гълъб Донев.

„В последните дни не всички говорят за бюджета, но и мнозина говорят с прилагателни и съществителни имена – вероятно, за да звучи по-ефектно техния прочит на бюджетните редове. Числата в бюджета, предложен от служебното правителство отразяват реалността, с която сме длъжни да се съобразяваме, независимо дали ни харесва или не. Коментарите в стилистиката на перо по перо са много и от различен характер. Министерството на финансите е готово да предостави детайлна информация на политическите партии за бюджета ред по ред, за да стане по-ясно за тях какво представлява бюджетът на държавата“, каза Гълъб Донев – служебен министър-председател.

По думите му, проектът за бюджета за 2023 година е разработен според действащото законодателство както в приходната, така и в разходната си част. В този бюджет се оглеждат решенията на народните събрания от последните 2 години.

„Когато политиците критикуват служебното правителство за бюджета, те всъщност критикуват собствените си законодателни решения, довели до 6,4% бюджетен дефицит. В мотивите са посочени възможни мерки за намаляване на дефицита до 3%, но те не са включени в разчетите за 2023 г. В случай, че сред посочените мерки има такива, които привлекат вниманието на народните представители, тяхното финансово въздействие върху бюджета ще бъде отразено в план-сметката на държавата“, допълни Донев.

/bnt

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *