Български спасители ще бъдат наградени от Ердоган за помощта след земетресението в Турция

БАЛАКАНИТЕ България

България изпраща още 3,5 тона хуманитарна помощ за районите, които пострадаха от опустошителното земетресение в Турция.

Представител на българските спасители в Турция ще бъде награден от турския президент Реджеб Ердоган в знак на благодарност за усилията и помощта, която страната ни оказа на югоизточната ни съседка след опустошителните трусове.

Отличието ще получи пожарникаря Петър Петров, който ще представлява цялата група спасители от България. Той е придружен от вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, които заминаха за Анкара с пореден пакет помощ за пострадалите от разрушителното земетресение – палатки, одеяла и генератори.

„България участва с най-много жива сила и помощи. Ние сме се заявили като Турция периодично поставя искания в рамките на поставения механизъм за помощ. Отговаряме на тях в рамките на възможностите ни до степен, в която да не накърняваме нашия капацитет за защита от бедствия и аварии. Този жест на помощ се оценява изключително високо и мисля, че беше ключов за подобряване на отношенията между двете държави“, заяви Демерджиев.

В рамките на визата Демерджиев ще се срещне с турския си колега Сюлейман Сойлу, с когото ще обсъдят охраната на общата граница.

„Турция изключителна активно ни помага като това взаимодействие дава все по-добри резултати. Към днешна дата, макар че опитите за преминаване нарастват с над 40% в сравнение с миналата година, допуснатите мигранти са с 60% по-малко. Така че ние ще продължим с това взаимодействие и то ще се задълбочава. Това се вижда и се оценява също от Европа и този опит се търси от всички европейски страни и от комисията, за да бъде мултиплициран и приложен и на други места“, заяви Демерджиев.

/бнт, сн: архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *