НА ЖИВО: Лидерска среща между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

България ПОЛИТИКА

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ трябва да намерят начин за съставяне на правителство, дали с първия или с втория мандат. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в началото на лидерската среща с ПП-ДБ.

„Считаме, че в сегашната ситуация трябва да намерим начин за създаване на правителство дали с първия или с втория, но в противен случай отиваме на нови избори през юни или юли, които ще дадат същия резултат и ще се озовем отново в същите преговори“, каза Борисов.

Той постави въпроса за неотложното приемане на Бюджет 2023 и попита ПП-ДБ какви са вижданията им в тази сфера.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков заяви, че относно съставянето на правителство – това, което ПП-ДБ има като мандат от партиите и избирателите, е, че като първи мандат ПП-ДБ не може да подкрепи правителство.

„Но сме готови да говорим и да видим в рамките на отговорното поведение какво може да постигнем като политики, особено по темата на бюджета. За нас е важно да бъде постигнат 3% дефицит без вдигане на данъци и съкращаване на социалната програма. Отворени сме да говорим за други секторни политики – като енергетика, съдебна реформа. Отзовахме се на тази среща, за да говорим за тези реформи. Наясно сме, че трябва да говорим за бюджет и то отговорно“, каза Петков.

Томислав Дончев от ГЕРБ заяви, че постигането на 3% дефицит не е въпрос на технически детайли, а изисква и някои нелицеприятни реформи и попита има ли мнозинство, което да подкрепи тези реформи.

Кирил Петков изрази надежда да бъдат придвижени законите, за които ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са се договорили по законодателната програма на 49-ото НС.

„Ако в тези следващи дни успеем да прокараме тези проектозакони в комисии и зала ще е една много добра първа стъпка, която да показва, че преминаваме от думи към действия“, каза Петков.

Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС изтъкна, че мнозинството, което двете формации могат да формират заедно в парламентарните комисии, може да започне разглеждането на най-важните законопроекти през следващата седмица паралелно с разглеждането на детайлите около държавния бюджет. Затова предлагат работните групи между двете формации да продължат работа паралелно с работата на парламентарните комисии.

Двете коалиции имат готовност заедно да внесат законопроекта за домашното насилие още днес, което ще е знак, че има воля двете формации да започнат работа заедно по законодателната програма, посочи тя.

Атанасова потвърди, че ГЕРБ-СДС ще подкрепи законопроекта на служебното правителство за разследване на главния прокурор и няма разминаване с ПП-ДБ по тази тема. Ще подкрепят и законопроекта, разделящ на две КПКОНПИ. Детайлът е, че ГЕРБ-СДС са декларирали подкрепа към законопроекта, внесен от МС, а ПП държат на своя, така че и той ще бъде разглеждан. Напомни и че очакват последните законопроекти по ПВУ от служебното правителство./бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *