Кметът Стоянов за „Scapto Therme AquaPark Bachinovo“: Спечелихме поредна битка срещу областния управител и опитите му да пречи за развитието на общината

ТОП НОВИНИ

Сутринта разбрах, че Административен съд – Благоевград е взел решение, че искането на областния управител и гражданите по отношение на проекта „Scapto Therme AquaPark Bachinovo“ е неоснователно. Това съобщи на пресконференция кметът на Община Благоевград Илко Стоянов. По думите му това е поредното дело, което Областна управа губи срещу Община Благоевград. Той уточни, че това всъщност е едно от знаковите дела, загубено от областния управител. Припомняме, че областният управител оспори решението на Общински съвет – Благоевград за реализацията на проекта.

„До голяма степен един назначаван човек успя да попречи на намерението на общината да реализира един чудесен проект за парк и аквапарк. Подобен казус имаше и в Сандански. Там също беше върнат проект за парк. Идеята на община Благоевград беше да запази парк Бачиново и да го запази. Това нарушаваше интересите на хората, които искаха да го застрояват и които искаха да посегнат на минералната вода“, каза още той.

Стоянов намекна, че всички тези интереси са били институционализирани от областна управа и тогавашния областен управител Шушков, който към днешна дата е зам.-министър на МРРБ.

„Надявам се, че ще загуби и делото за такса смет. Преди нова година го помолих да си оттегли жалбата. Ние на първа инстанция спечелихме делото. Стреми се да се пречи на абсолютно всичко. Радвам се, че истината излиза“, добави градоначалникът.

Според кметът Община Благоевград е била първата с най – хубав проект, но заради опитите да се пречи той не може да бъде реализиран към момента. Все пак по думите на Стоянов проектът е жив и има шанс да се реализира, но при други обстоятелства.

„Община Благоевград не е митница. Тя е на всички хора. Ще дойде времето да се понесе отговорност“, категоричен е Стоянов.

Той коментира, че продължават и съдебните битки във връзка със сградите в парк Македония.

Друга тема върху която градоначалникът акцентира е търсенето на терени за изграждането на детски градини. По въпроса той сподели, че са били определени два терена, единият от които е в района на 9 ОУ. Другият е в кв. „Освобождение“, но при извършване на проверката на общинския терен, се появила дама от Кюстендил, която казала, че от 10 години имотът е неин. Кметът посочи, че това всъщност е показало на преден план един съществен проблем, а именно че чрез трима свиделите, граждани се опитват да придобият права върху общинска собственост, което според него е недопустимо и следва да бъдат предприети незабавни законодателни мерки, които да не позволяват подобни прецеденти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *