Росен Желязков с горещ коментар за първия мандат и имат ли план Б

България ПОЛИТИКА

Всички сме отговорни и трябва да направим така, че да седнем и да се разберем, за да може тази държава да върви напред и да се развива. Това заяви в ефира на Нова телевизия председателят на НС Росен Желязков. 

По-честно би било не да се говори за имена на министри, а да се говори за политики. Трябва да има много балансиран кабинет, за да има стабилност, каза още той. 

По думите му те разчитат на вразумяване. 

Началото на политическата седмица вещае интересни събития. Забелязване едно известно втвърдяване на разговорите. Такива крайни твърдения „няма с този мандат или с участието на ГЕРБ” – би трябвало да се правят, след като мине лидерска среща. Такава трябва да има и това е най-естественото в тази политическа ситуация, каза още той.

По думите му разговорите с ПП-ДБ преминават в тона на добрите политически практики. „Когато две политически формации, които са били антагонисти в предизборната кампания, съумеят бързо да седнат на масата и да разговарят за общи приоритети, това показва по-висока политическа култура, отколкото наблюдавахме през последните две години. Това на нас ни даде основание да смятаме, че наистина има възможност първата и втората политическа сила да вървят към съвместно управление с много ясен хоризонт и приоритети”, посочи той. И допълни: „Когато едната политическа сила, и то преди лидерите да седнат на масата на разговорите и да дефинират ясното си политическото си поведение – заяви, че иска подкрепа без каквото и да се съгласяват на каквото и да било участие в съвместното управление – означава, че се поставят условия, на които сякаш да се откаже”.

Росен Желязков: ПП-ДБ сякаш се срамуват от подкрепа от ГЕРБ

Според него, когато се прави мнозинство за управление, за да може изпълнителната власт да може да върши своята дейност чрез парламента – тогава отговорността означава, че първата и втората политическа формация управляват съвместно. „Това означава съвместна отговорност за управление. През последните две години стигнахме до там да се обвиняваме за ситуации в по-близкото и по-далечното минало. затова всички сме отговорни да седнем и да направи така, че тази държава да се развива предсказуемо и стабилно. Увлечени в това, какво очаква партийният електорат не виждаме докъде се докарваме“.

„Очаквахме доста по-отговорно поведение от ПП-ДБ, а не говорене „няма да преговаряме за първия мандат и няма да допуснем кабинет с участието на ГЕРБ, но като втора политическа сила искаме подкрепа от всички”. Какво означава от всички? Това може би означава, че искат скрита подкрепа от ГЕРБ, от останалите, или може би не очакват подкрепа, за да влязат в Синдрома на жертвата. Той винаги показва, че всички са виновни, аз съм невинна жертва и се търсят оправдания”, коментира председателят на НС.

Той коментира и въпроса възможно ли е така нареченият „План Б” на ГЕРБ да включва партньорство или подкрепа от останалите партии. „Продължаваме да считаме, че стабилното, макар и за кратък период от време правителство, е възможно между първата и втората политическа формация. Едно евентуално участие в коалиция с БСП веднага ще ни размине по основните наши виждания – войната в Украйна, еврозоната. Ние сякаш нямаме политически различия с втората  политическа формация. Но когато на преден план се постави въпросът какво мислят нашите избиратели – всичко отива с канала”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *