ГЕРБ: Изискват се трудни политически решения

България ПОЛИТИКА

„Честно беше да имаме отговор от партията на промяната с кого желаят и от кой очакват подкрепа. От всички означава, че нямат никакво намерение да го правят – всички са ДПС, „Възраждане“, БСП и „Има такъв народ“. Честно е преди да се състави правителство лидерите на всяка партия да изкоментират бюджета и да кажат какво ще гласуват“, заяви на брифинг лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Според него има 3 основни извода – вдигане на данъци, като ако това не се направи и остане 6,4 процента дефицитът, според Борисов България забравя за еврозоната.

„Второто лечение е рязане на разходите – кои и откъде ще бъдат отрязани. Третият вариант е никоя партия да не поеме отговорност това да се оправи. Водим добронамерени разговори в парламента. Когато искаш да се скриеш зад политическа безотговорност, започваш да говориш за експертно правителство. Сега лидерите трябва да кажем – 6,4 ли е дефицитът вдигат ли се данъци, тегли ли се нов дълг“, подчерта Борисов.

„Най-добронамерено се обръщам преди да ни бъде връчен първият мандат към лидерите на партиите да коментират бюджета и да кажат на кое решение се спират“, каза Борисов.

„Работихме по приоритетите по законодателната рамка – това са над 30 закона, те не са лишени от съдържание, някои са разгледани детайлно. Нямаме спор, че е нужно работещо Народно събрание, което да взема решения и да излъчи правителство. Много ни изненадва, че днес темата е друга, че нашите колеги от ПП-ДБ се връщат към мантрата за корупцията, искат от ГЕРБ да се разграничава от някакви модели. В момента наблюдаваме спирала от дългове, никакви инвестиции, липса на План за възстановяване и устойчивост“, коментира Десислава Атанасова.

По думите на Деница Сачева огромният дефицит е в резултат на политическата криза.

„Свиването на дефицита без да се пипат данъци може да става с не повече 1 процент на година, което ще обезсмисли референдума за еврозоната. Не отговаряме на нито един критерии, магическо решение няма и трябва или да се вдигат данъци или да се отложи влизането в еврозоната. Изискват се трудни политически решения и отговорност от всички партии в парламента“, каза Деница Сачева.

Според Делян Добрев се изискват непопулярни решения, които да бъдат взети от много голямо мнозинство в Народното събрание.

Красимир Вълчев коментира, че в представените параметри няма нито един лев допълнително за системата на висшето образование.

„Разходите за храна не са актуализирани. Има скрити дефицити в бюджета“, допълни Вълчев./бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *