Министър Шишков провери реставрацията на античния град Хераклея Синтика край Петрич

ПЕТРИЧ РЕГИОН

Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков посети античния град Хераклея Синтика край Петрич. На археологическия обект в момента се изпълнява проект за  реставрация и консервация, финансиран с малко над  5,6 млн.лв. от управляваната от МРРБ Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

Заедно с него обекта посетиха зам.-министрите на регионалното развитие и благоустройството Николай Шушков и на финансите Александър Свраков, директорът на Агенция „Митници“ Павел Геренски, кметът на Петрич Димитър Бръчков, председателят на Общински съвет – Петрич Светла Данаилова, директорът на историческия музей в града Методи Бисерков, археологът от Исторически музей в Сандански Светла Петрова, както и Асен Гьошев – търговски директор на „Пи Ес Пи“ ЕАД, което извършва реставрацията на античния град.

Възстановителните работи на обекта се очаква да приключат в края на тази година. Бенефициент е община Петрич, която ще го стопанисва след като бъде завършен.

По време на инспекцията министър Шишков обсъди с кмета на община Петрич Димитър Бръчков и директора на историческия музей в града Методи Бисерков наболели проблеми при изпълнението на проекта, свързани с различни процедури, както и необходимостта от допълнително отчуждаване на терени за развитието на целия археологически комплекс и културния туризъм в региона.

Основната цел на дейностите е Хераклея Синтика с прилежащите некрополи да се утвърди като конкурентоспособна туристическа атракция по средното течение на река Струма. Проектът предвижда две зони – за културно-историческо наследство и за социализация. В първата зона ще бъдат представени антична крепостна стена, жилищен квартал, раннохристиянски некропол, централната градска част на античния град Хераклея Синтика – форум и прилежащи обекти, сгради под римския форум, магазини и светилища, гражданска базилика, раннохристиянска базилика и др. Ще се изгради обслужващ център с билетна каса, помещение за екскурзоводи, тоалетни и склад, безплатен паркинг, инфраструктура за осигуряване на достъп за хора в неравностойно положение и свързваща алея между отделните археологически обекти. Във втората зона ще се изгради посетителски център с  виртуална зала за експониране на културното наследство. Ще има  детски атракцион тип аквапарк, зона за широк обществен достъп, детски площадки, охраняем паркинг.

До обекта се предвижда да има зона за храна и напитки, атракцион „Римски терми” с басейни, зона за настаняване, детски лагер и къмпинг зона. За да се повиши посещаемостта, ще бъдат организирани  фестивали.

Според данните на общината над 70 000 туристи годишно посещават древния център. Очакванията са след изпълнението на проекта по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Хераклея Синтика да бъде посещавана от над 150 000 туристи годишно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *